keresés menü

Budapesten? Felhőkarcolót?? Tényleg???

  • Budapestnek nincs igazi főtere

  • A Városháza az irodaház-funkcióját csak nehezen tudja ellátni

  • A Városháza Park egy funkcionálisan rendezetlen terület

Ezeknek a problémáknak az orvoslására talált ki merész koncepciót a Reload Építészstúdió, aminek a központi eleme egy 96 méter magas irodaház lenne.

Vadul hangzik? Eléggé, de ha jobban megnézzük a dolgot, talán máshogy fog tetszeni. A Reload tervezői ugyanis egészen a Városháza elődje, az Anton Erhard Martinelli-féle Invalidus-ház eredeti terveihez nyúltak vissza, hogy ennek nyomán dolgozzanak ki egy olyan koncepciót, ami összhangban van Budapest mai arculatával.

A magasság szimbolikája

RLA - felhokarcolo - MAGASSAG

Mint az ismeretes, a pesti oldal két legmagasabb épülete az egyaránt 96 méter magas Parlament és a Bazilika. Az előbbi képviseli, ugyebár, az államot, a másik meg az egyházat. A Reload koncepciója szerint emellé a páros mellé be kéne vonni harmadiknak a várost, Budapestet is. Ezért lett egyértelmű, hogy a mai Városháza mellett és a leendő főtéren elhelyezkedő épület is 96 méter magas legyen.

A forma szimbolikája

Senki se ijedjen meg, nem egy béna kockaépület kerülne a város közepére, hanem egy izgalmas kialakítású csonka-kecses felhőkarcoló, ami ráadásul ügyesen jelenítené meg a Duna által elválasztott Pest és Buda eltérő karakterisztikáját. Arról nem is beszélve, hogy az így kialakított teraszokról beláthatóak lennének a város olyan nevezetességei, mint a Bazilika, a Parlament, a Várhegy, a Gellért-hegy vagy a Duna.

A méret szimbolikája

A magasságot tehát már elmondtuk, hogy miért akkora, amekkora, viszont az is kérdés volt, hogy széltében-hosszában mekkora legyen a felhőkarcoló. Itt jönnek be Martinelli eredeti tervei. Egész konkrétan akkora lenne az új épület űrtartalma, mint a városházának az eredeti tervekből meg nem épült része.

Oké, de hogy lesz ebből közösségi életre helyet adó főtér?

Hát így:

A Városháza tehát kapna egy új, a térre néző homlokzatot, a belső kertjei publikussá válnának, a Merlin információs pontként lenne erősebben bekapcsolva a város életébe.

Sőt még arra is figyeltek, hogy a régi városfal vonalára ne lógjon rá az épület, hogy kutatható legyen igény szerint később is.

A Reload oldalán is csekkolható koncepció külön nem emeli ki, de ez azt jelentné, hogy a Városháza Parknál lévő parkoló is megszűnne. De ez már csak részlletkérdés, így nem maradt más hátra, mint a számítógépes grafikák, amik előrevetítik, hogy a valóságban mindez hogyan mutatna.

Akit megérintettek a stúdió tervei, az itt ismerkedhet a munkásságukkal behatóbban.