keresés menü

Budapest Bars: mutatós grafikákon a főváros emblematikus lokáljai

Urbnplyr: – Kezdjük a legfontosabb kérdéssel. A Budapest Barsból lesz kézzelfogható album is? 

Veres Edina: – Az eddig elkészült sorozat egy személyes projektnek indult, a portfóliómba készült. Jó volna teljesen befejezni, lehetne belőle egy kocsmatérképet és egy kiadványt csinálni, egy telefonos applikációt vagy weboldalt folyamatosan frissülő tartalommal. Egy minimalista stílusú kalauz formájában a belső helyiségekkel, itallappal, programokkal stb.

UP: – Mi volt ennek a projektnek az apropója?

VE: – Az egyik barátnőm a szülinapját szerette volna megünnepelni, és megkérdezte tőlünk tudunk-e valami jó helyet. Ekkor elkezdtem nézelődni a neten, találtam egy pár kocsmakeresőt és megtetszett a téma. Kezdetben csak illusztrációkban gondolkodtam, aztán ahogy elkezdtek gyűlni a munkák, felvetették a barátaim, hogy akár ki is bonthatnám jobban az ötletet.

BudapestBars_kiadvany2

UP: – Mi volt az elképzelésed az illusztrációk készítésénél?

VE: – Szeretem az olyan alkotásokat, amik nem mindig egyértelműek, van bennük egy kis játékossság, tovább lehet gondolni őket. Szerettem volna visszaadni az illusztrációkon az omladozó vakolatok hangulatát, ezért létrehoztam egy felületet, ami tulajdonképpen minden képen ismétlődik egy kis átalakítással. Nem akartam egy az egyben lemásolni az épületeket, volt ahol nagyobb teret engedtem a képzeletemnek, de azért fontos volt a felismerhetőség is.

Csendes tars3_BudapestBars

UP: – Mi alapján lettek kiválasztva az ábrázolt helyek? Melyiket volt leginkább kihívás elkészíteni? 

VE: – Mindenképpen meg akartam jeleníteni az ismertebb, nagyobb helyeket és mellette a kisebb, eldugottabb kocsmákat. Sokszor hiányolom az útikalauzokból, hogy csak az ismertebb dolgokat emelik ki, pedig én legtöbbször arra vagyok kíváncsi, ami nem tartozik a fő látványosságok közé.

Az Instant és a Szimpla kert készült el legelőször, utána pedig a Jedermann, ahova sokat szoktunk menni, kellemes a hangulata, de például a Calgary-t is szeretném megrajzolni. A kihívás inkább az volt, hogy megfelelő, részletgazdag fotókat találjak. Tervben volt hogy befotózom az épületeket, de a téli időjárás miatt inkább meggondoltam magam, és inkább az internetről és a Google Mapsról töltöttem le fotókat. Nagyon kevés volt a használható kép, inkább csak belső tereket és bulifotókat találtam, szóval ez is befolyásolta.

Még egyszer, itt lehet respektálni az elkészült munkákat.