keresés menü

Bringázni télen? Sima ügy, csak erre a pár dologra kell figyelni

És hogy hogyan kell ezt jól csinálni, azt most összeszedjük – egyrészt saját tizenöt évnyi városban bringázós tapasztalatból, másrészt a Magyar Kerékpárosklub ajánlásaiból.

Dehogy fagysz meg a nyeregben, épp ellenkezőleg

Így szól a közhiedelem: bringára ülsz decemberben, szijjelfagyol. Persze a boszorkányokban, a Jetiben és talán a spagettiszörnyben is hittek emberek, de ettől még nem keltek életre. A hiedelemterjesztők egy lényeges dolgot felejtenek el: kerékpározás közben mozog az ember, hőt termel, vagyis éppenhogy kevésbé fázik például gyalogló társainál.

Apropó gyaloglás: pedáltekerés közben a láb sem éri a hideg talajt, így kevésbé fázik az alsó végtag. Bármennyire viccesen hangzik, ez pedig ettől még igaz.

Fotó: Getty Images / Geber86

A legnagyobb tanulság: tél nem = hó

Valahogy nagyon sok agyban él elevenen, hogy ez az évszak a hideg égi áldást hozza, pedig a havas napok száma szép lassan, ha rapszodikusan is, de csökkenést mutat. Télen tehát inkább nincs hó, mint van. Egyébként meg rendes gumival a fehérben sem bonyolult közlekedni, csak egy fokkal több óvatosságot és szolidabb tempót igényel.

Több vékonyabb réteg, mint kevés vastag

Ezt fel is jegyezhetjük, mint szent üzenet. Nem, télen sem kell másképp öltöznöd, mint egy gyalog, mindennapos ruhát húzhatsz, viszont inkább több vékony rétegbe told bele magad. Fontos viszont az ízületek védelme, nem kicsit, hanem elementáris módon, már ha nem akarsz szép korodra a térded kalácsával vitatkozni, hogy miért kell most épp megint sajognia. A térdvédő remek találmány, és egy Decathlonban nevetségesen olcsón beszerezhető!

Hóesésben esőponcsó vagy vízálló dzseki hasznos, a csípős szél ellen pedig jól jön egy sportszemüveg, ha nem akarsz minden sarkon bekönnyezni – ezt is egészen baráti áron lehet ma már újítani. A kapucni persze hasznos, de vigyázz: akadályozhatja a periférikus látást!

És így közlekedj, ha télen tekersz

Praktikus szempontból érdemes lehet egyszerű, sárvédővel, csomagtartóval felszerelt, egyenes háttal tekerhető városi biciklivel járni télen. Keresd a szótárban a holland libakergető szócikknél!

De mindenféle bringához igazak az alábbiak: a kanyarokat lassabban és ívesebben vedd be; tartsd a kormányt a szokásosnál is stabilabban; óvatosabban taposd a pedált mert a féktávolság hosszabb lehet; inkább indulj korábban és tekerj lassabban, és tarts nagyobb követési távot.

Ééés:

figyelj arra, hogy ne menj jégre és vastag hóba, mert eltétrítheti a kereked.

Ami pedig a gépedet illeti: zsírozd-olajozd rendszeresen, hogy ne egy elfagyott jószághoz kelljen lemásznod reggel, engedj a keréknyomásból egy leheletnyit, mert jobb lesz a tapadásod, és persze soha, de soha ne hagyd otthon a kerékpárvilágítást, hiszen már délután is koromsetét lehet!

Fotó: Vadven / Getty Images

Teljes és totális meggyőzéshez a téli kerékpározás kapcsán pedig ajánljuk ezt a korábbi anyagunkat, amit még mindig jó végignézegetni:

(Nyitókép: Getty Images / ClarkandCompany)