keresés menü

Blu eltüntette az összes murálját Bolognában

Alig egy hét múlva nyílik meg a Street Art: Banksy & Co. – L’Arte allo Stato Urbano című kiállítás Bolognában, ami, mint ahogy a címéből is kitalálható, utcaművészeti alkotásokat mutat be a természetes élőhelyükről elszakítva, fehér múzeumi falak között.

A kiállítást ráadásul a legnagyobb helyi bank támogatja és a helyi egyetem ex-dékánja a kurátora, tehát tulajdonképpen az az establishment ment rá a street artra, ami korábban még vandalizmusnak tartotta, sőt a mai napig bírságolnak meg a városban akár jegyzett utcaművészeket is.

Ők persze azzal a szlogennel tették meg ezt, hogy megóvják az alkotásokat az idő és egyéb tényezők romboló hatásától. Közben meg csomó olyan alkotás kerül először a kiállítótérbe, majd nyilván mindenféle gazdagok gyűjteményébe, amik nagyon nem oda lettek szánva. Sokszor ugyanis ezek a művek reagáltak az eredeti kontextusukra. Arról nem is beszélve, hogy több esetben engedélyt sem kértek mindehhez az alkotóktól.

blu-bolo

Az olasz Banksy-ként is emlegetett Blu-t, aki már két évtizede cicomázta Bolognát, ami a szülővárosa, eléggé felidegesítette ez az ügy. Tegnap tiltakozásképpen néhány cimborájával lemázolta az összes művét, mondván inkább ne is létezzenek, minthogy egyszer ezeket is majd begyűjtsék.

Így a kiállítás szervezői azt érték el, hogy Blu munkáit többé már csak Prágában, Rómában, New Yorkban tehát szerte a világon lehet megcsodálni, de Bolognában nem.

blu01

blu02

(via repubblica)

Tűz tartalom 🔥