Bármennyire furán is hangozzon.

Húsz éve bringázok, ebből tíz éve Budapesten. Sosem hordtam bukót. Ennyi idő alatt összesen két kisebb balesetem volt, fordultak rám, miközben a bringaúton verettem, illetve szálltam bele hátulról Suzuki-ablakba a nem nem megfelelően megválasztott sebesség és követési távolság miatt (nagy tanulópénz volt!), de egyébként egyik esetben sem tett volna velem semmit a bukó, ha van rajtam.

Persze vannak esetek, amikor életmentő bír lenni a bukó. Viszont rögtön tekintsük meg a statisztikát, amit az alább nézhető friss Guardian-videó citál: csak Nagy-Britanniában 48 millió (!) bringával megtett kilométerre jut egyetlen haláleset. Egyetlen! Kerekezni egyáltalán nem olyan veszélyes, mint sokan gondolják: körülbelül annyira az, mint gyalogolni.

Ezzel szemben a négykerekű gépjárművek utasai közül sokkal többen szenvednek évente balesetet, szóval – bármennyire is hangzik “viccesen” a végső tanulság – ha valakinek sisakot kéne viselniük, akkor azok ők, az autósok.

Több másik, hivatalosan szintén megalapozott érv is előkerül a sisak ellen:

  • Amíg egy év alatt száz kerékpáros szenved halálos balesetet (a szigetországban, ahol több mint 60 millióan laknak), addig 85 ezer korai haláleset következik be a kevés testmozgás, az inaktív életmód miatt. Ami ellen kiválóan lehet harcolni a mindennapi bringázással. Viszont ha kötelezik az embereket a sisakviselésre, akkor többen le fogják tenni a cangát.
  • A kockázat-kompenzáció jelensége: ha az ember több védelmet élvez, akkor több kockázatot is vállal. Ezt kísérletek bizonyítják – mint ahogy azt is, hogy ez fordítva is működik: ha az autós sisakos embert lát, akkor ő is több kockázatot vállal.

Kanadában, Új-Zélandon és Ausztráliában pedig

átfogó kutatások igazolják, hogy a bukósisak-viselés összességében nem növelte a biztonságot az utakon.

Ahogy Chris Boardman korábbi olimpiai bajnok pályakerékpáros fogalmaz: a bringázás nem veszélyes. Legfeljebb a környezet az, úgyhogy azon kell változtatni, és nem kötelező jelleggel sisakot szuszakolni a biciklisek fejére.

(Nyitókép innen)

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)