keresés menü

Egy évtizeddel az eltakarítása után újra felbukkant Banksy kokainozó zsaruja

Snorting Copper nevű Banksy-darab, amin egy kokaincsíkért lehajoló rendőr látható, először egy nyilvános vécén tűnt fel Kelet-Londonban még tíz évvel ezelőtt. Akkoriban először megrongálták, majd az önkormányzat lefújta, később az egész falat lefestették fehérre, végül be is deszkázták.

Nemrégiben azonban Jonathan Ellis és David Kyte megtalálták a művet az azóta használaton kívüli telken, amit beruházási céllal vásároltak.

Noha forintban kifejezve az elveszettnek hitt, és már csak könyvből ismert alkotás értéke olyan 400 millió környékén mozog, Ellisék nem terveznek túladni rajta.

Inkább kivágatták az ominózus faldarabot, és elküldték renováltatni, majd pedig visszahelyeztetik az eredeti helyére, a keleti-londoni Shoreditchbe, ahol végül október öttől lesz megtekinthető.

John Brandler Banksy-szakértő szerint egyébként eredetileg két példány létezett a Snorting Copperből, és úgy hiszi, hogy ez az egyetlen, ami tényleg fennmaradt. Ironikus módon valószínűleg a ráfújt rétegek konzerválták úgy, hogy még helyreállítható legyen.

(via)