keresés menü

Banh Mi, a vietnámi szendvics

Lassan egy éve már, hogy elkezdtünk levesezni járni a Józsefvárosi piac vietnámi büféjébe, a Dang Muoi-ba. Egy vietnámi látogatásom óta hiányoztak az ország ízei, ráadásul bármelyik éttermet kipróbáltam, nem adta azt, amit vártam. A vietnámi haverom ajánlotta a piacos büfét. Irtóra bejött. Rendszeres vendégek lettünk, egyszer csak elkezdett mindenki beszélni róla, majd megnyílt a szuper, Ernő utcai éttermük is.

Tökéletesen elégedett voltam minden ízzel. Ha egy kiadós vacsorára vágytam, megkaptam ugyanazt, mint Hanoi fővárosában egy menőbb étteremben, ha pedig levesezni akartam, ugyanolyan zseniális pho-t ehettem, mint a vietnámi fővárosban az út szélén reggelente. Csupán egy dolog hiányzott. Vietnámra nagyban hatott a huszadik század első felének gyarmati időszaka. A francia örökség az építészettől kezdve a gasztronómiáig megannyi dologra rányomta a bélyegét. Nem is gondolnánk, de a vietnámiak egyik nagy kedvence a francia baguette.

A vietnámiak fogják ezt a francia baguette-et, aztán feltöltik szépen a kertben szedett, vagy piacon vásárolt friss zöldségekkel, sült húsokkal, meg az elmaradhatatlan vietnámi szószokkal. Így születik a banh mi, amit Vietnámban minden sarkon, kis tologatható standokon árulnak, forintban nevetséges összegekért. A banh mi-standok gyakorlatilag autentikus, utcai Subway-ként működnek. Kivárod a sorod, beállsz a pulthoz, majd kiválogatod, mit is kérsz a szendvicsedbe. Gyors és baromi finom. Nem hiába nagy kedvence gyors vacsora gyanánt az épp bulizni induló vietnámi srácoknak.

Talán szándékos, talán a sors iróniája, hogy itthon banh mi-t először a Kazinczy utcában kaphatunk. A nemrég nyílt Abszolút Pho levesező egyik plusz kínálata a vietnámi szendvics. Tökéletes gyors vacsora egy-egy bulizás előtt!