keresés menü

Az új idők szélkakasait már az internet szele fogja pörgetni

A rootoftwo dizájnerei, John Marshall és Cezanne Charles öt darab, jó másfél méteres fejetlen műanyagkakast helyeztek el Folkstone magasabb, messziről is jól látható pontjain. A régi szélkakasok funkcióját kiforgató figurák egy keresőprogrammal vannak összekötve, amelyik alapjáraton a Reuters híreit böngészi, és ha pánikra okot adó eseményt észlel, akkor – annak a tényleges távolságától függő mértékben – színjelzést ad ki és a veszéllyel ellentétes irányba fordul.

Tehát míg a régi szélkakasok azt jelezték, hogy északi, keleti, nyugati vagy déli irányból fúj-e a szél, addig a rootoftwo Whithervane-nek nevezett kakasai az aggodalomra okot adó hírek irányát jelzik. A hírek áramlata lenne az információs kor időjárása?

Ők erre csak azt mondják, olvassuk össze az egyes égtájak, a North-East-West-South kezdőbetűit. 

A projekt onnantól kezd el igazán érdekes lenni, amikor egy az ehhez megírt okostelós appal a helyiek is beszállnak a hírek súlyozásába, egyúttal a parás lokális témákat is bekötik az információs klímába. A rootoftwo tapasztalata ezzel kapcsolatban az volt, hogy az emberek játékként fogták fel a dolgot és kakiló kutyák hírével hozták izgalomba a fejetlen kakast. Amikor azonban kimerítették a humorfaktort, szép lassan elkezdték rendeltetésszerűen használni.

Ha már a kakasnak nincs feje, legalább te használd a tiéd

A telefonos applikációban mi magunk is szavazhatunk az egyes hírekre, hogy azok végülis tényleg parásak-e vagy inkább csak feleslegesen felhájpolt, súlytalan kattintásgenerátorok.

Ezzel a Whithervane arra kényszeríti a benne tevékenyen résztvevő embereket, hogy kritikusan olvassanak és maguk is gondolják át, hogy tényleg fontos-e az adott hír az adott helyről nézve. Az se baj, ha esetleg tévedünk, a kakasról úgyis le tudjuk olvasni, ha a többiek nagyon máshogy gondolják a dolgot, és később már ezzel a tapasztalattal tudunk olvasni.

(via Dezeen)

Tűz tartalom 🔥