Christian Kravanja, a Connected Cycle nevű párizsi startup ötletgazdája egy pedálba applikált nyomkövetőt, és telefonos appot írt hozzá, amivel elvileg hatékonyan lehet fellépni a tisztes emberek életét megkeserítő biciklitolvajokkal szemben.

A pedál azért tűnt kézenfekvőnek, mert a tekeréskor keletkező mozgási energiából simán biztosítani lehet a töltöttséget, így nem történhet meg, hogy a percekre vagy órára magára hagyott bringánkban épp ne dobogjon a GPS-szív.

Az okospedál annyival tud többet a sima nyomkövetőnél, hogy a telónkon rögtön jelez, hogy hahó, viszik a kerót, valamint pontosan mutatja a lopás megvalósulásának útvonalát, tehát rögtön ezzel az infóval hívhatjuk a rendőrséget.

“Jól van ám, de majd pont ez fogja megállítani a tolvajokat, amikor kilométerekről látszik, hogy nem hétköznapi pedálról van szó?”

Ez a kérdés bennem is felmerült, amikor szembejött a Connected Cycle ötlete. Viszont jobban belegondolva, ha a tolvajokban elvetjük annak a gyanúnak akár csak az írmagját, hogy a biciklinek bármelyik részén lehet egy ilyen nyomkövető, az akár hasznos is lehet.

Míg a GPS esetén ugyanis megvolt az az opció, hogy gyorsan utólag eltávolítják a nyomkövetőt, addig ebben az esetben már nem igazán lesz érdemes megmozdítani a bringát. Pedált leszerelgetni meg senki sem fog nekiállni.

Akárhogy is, hajrá kreatívok, lesz itt még lophatatlan bringa és tehetetlen tolvaj!

(via Fastcoexist)

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)