keresés menü

A szmog csendes gyilkos, mondta Amszterdam vezetése, és ezért 2030-ra kitiltják az összes benzines és dízeles járművet a városból

Így is van, döntött az önkormányzat, mert a légszennyezés a hatóságok szerintegy százalékkal csökkenti a városlakók várható élettartamát.

A bátor és erős húzásnak már kisebb intézkedések is megterítenek: a következő évtől például a 15 évesnél öregebb dízelautók nem kanyarodhatnak rá a holland főváros körüli A10 körgyűrűre, 2022-től füstölgő buszok már közlekedhetnek a városközpontban, 2025-re pedig a tiltást kiterjesztik az üzemanyaggal működő vízijárművekre és segédmotorokra is.

Ugyanezzel a lendülettel az amszterdami vásorvezetés ösztönözni fogja az elektromos és hidrogén meghajtású járművek vásárlását azzal, hogy ingyen töltőállomást kínál a vevőknek, egyébként pedig a secondhand / használt e-autó piac felvirágzásával is számolnak.

Persze a benzines autólobbistáknak is megvan a véleménye: szerintük bizarr és regresszív döntés születik, mert soktízezer család nem fogja tudni magának megengedni a villanyautóra váltást, így Amszterdam a gazdagok városává válik.

(via The Guardian / Fotó: Alamy)