keresés menü

A Matrjoska új élete: magyar dizájnsiker egy moszkvai pályázaton

A Hello Wood név eddig “csak” az ország legmenőbb és legsikeresebb alkotótáborát rejtette, ahol évente összejönnek a fiatal hazai ipar- és képzőművész tehetségek, hogy 4×4 centis falécekből olyan installációkat hozzanak létre, amiknek csak a fantáziájuk és a fizika törvényei szabnak határt. Idén azonban elindult a Hello Wood Factory elnevezésű designprogram, ami szárnypróbálgató építészek és formatervezők számára ad lehetőséget, hogy egy éven keresztül elismert szakmai vezetők segítségével valósíthassák meg – nyilvánvalóan korszakalkotó – ötleteiket.

hellowood

Az első sikeres projektre nem is kellett sokáig várni, amit ráadásul nemzetközi porondon zsebelt be a Hello Wood csapata: a Matrioska nevű szelektív hulladékgyűjtő kollekcióval megosztott harmadik díjat szereztek Moszkva egyik legnagyobb design központja, az Artplay pályázatán.

A feladat az orosz főváros egyik kerületének arculatát meghatározó kisebb köztéri elemek megtervezése volt, s ezt a Huszár András építész vezette fiatalok (Gaczek Fanni, Németh Paula, Zsilinszky Bea, Bányai Csaba, Kovácsik Bence és Kőműves Márton) remekül oldották meg: azzal, hogy a jellegzetes orosz fajátékot beemelték a köznapi és közös környezetbe, izgalmas kapcsolatot hoztak létre az évszázados, hagyományos forma és egy modern városi probléma között.

Kézenfekvő és mégis első pillantásra meglepő megoldás ez, ami ráadásul – épp a meglepetés erejével – hatásosan hívja fel a figyelmet egy mindenki számára nyilvánvaló, mégis gyakran hanyagolt témára. Olyan játék ez, mint a Svájcból elindult tehénparádé, amikor a svájci vidék jellegzetes eleme, a legelésző tehén megjelent a városokban, hogy kapcsolatot teremtsen vidék és város, természet és művészet között (amíg át nem vette egy csomó ország, ahol csak értelmetlen jópofizásról szólt a dolog).

És aki esetleg kedvet kapott volna  a tervezéshez, annak mondjuk: bár az idei csapat is összeállt már, a portfóliókat folyamatosan várják a factory@hellowood.eu címre.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥