keresés menü

A londoni okosjárda energiává alakítja a lépéseket

Na tessék, a jövő az orrunk előtt hever, de legalábbis a londoni Bird Streeten. A Pavegen nevű cég, aminek a missziója az, hogy gyakorlatilag fordított előjellel játszik el az ökológiai lábnyom fogalmával, vagyis olyan járdákat fektet le, amin lépdelve villamosenergia jön létre, most itt dobta le a következő kis sétasávját.

Ráadásul ez a jövőjárda egy kicsit az online shopping miatt halódó élő kereskedelem hónalja alá is nyúl, hogy megsegítse azt:

egy app segítségével ugyanis nem csak azt nézhetjük meg, amikor itt átkorzózunk, hogy mennyi energiát termeltünk, de árengedményeket is kapunk a boltokba, amik mellett elhaladunk. KÖSSSZ!

Hát persze, hogy az egészet úgy keresztelték el, hogy a világ első okosutcája.

Laurence Kemball-Cook, a Pavegen vezetője szerint ők csak azt akarták megmutatni, hogy a technológia mennyire képes életet lehelni akár a vásárlás élményébe, hiszen a vevők úgy érzik, hogy valami plusszal jutalmazzák meg őket, míg itt vannak a környéken. És ez végülis így is van.

A West Enden található utcácska egyébként egyéb jövőbemutató megoldásokat is tesztel: van itt a levegőből nitrogén-dioxidot leszívó utcabútor, és levegőtisztító festéket is használtak az egyes üzlethelyiségeknél. A Transport For London várostervezésért felelős vezetője szerint egyébként ezek a kis koncepciók annyira jók, hogy érdemes lenne őket az angol főváros egyéb pontjain is meghonosítani, ezzel egy kicsit felgyorsítva a lépdelést a jövő felé.

(via Curbed)

Tűz tartalom 🔥