keresés menü

A híres New York-i óra szombattól azt mutatja, mennyi ideje lehet hátra a Földnek

Hát így néz ki most a Union Square digitális órája.

Amit szimpla időmutatóból Climate Clockká avanzsáltak, így festve a felhőkarcoló oldalára egy gyászosabb jövő képét, folyamatosan emlékeztetve az előtte elhaladó embertömeget, hogy mennyire szarul állunk klímaválságilag. Vagyis ami annak a kezelését illeti.

Andrew Boyd és Gan Golan művészek a New York-i Klímahét apropóján programozták át az órát, és az most azt mutatja, mennyi időnk van még arra, hogy a széndioxid-kibocsátást csökkentsük, mert utána már nincs visszaút, és elkerülhetetlen a katasztrófa. Egyébként valamivel több mint hét évünk van eddig a határidőig. Kicsit parán hangzik.

A kitűzött “határidő” egyébként a Mercator Kutatóintézet számításain alapszik: eszerint a jelenlegi globális átlagoktól számított 1,5 Celsius fokos felmelegedés pusztító hatásokkal jár a tengerszint emelkedése, a viharok, az aszály és egy csomó más dolog szempontjából. És ha úgy toljuk tovább a környezetszennyezős dolgainkat, ahogyan most, akkor ez a másfél fokos felmelegedés körülbelül hét és fél év múlva következik be.