keresés menü

A Google Maps megmutatja, mennyire tömött a busz vagy villamos

Teli tömegközlekedési kocsiban utazni általában sem a vágya mindenkinek, de extrán érvényes ez világjárvány idején, különösen a rakétaként megindult hazai számokat nézve.

De a Google erre is igyekszik most megoldást találni. A koronavírus tavaszi elharapózása óta már 250 újítást vezettek be a szolgáltatásba, többek között a “Covid réteget”, ami egy olyan új nézet a Maps-en belül, ami az adott lokációra érvényes járványügyi infókat és figyelmeztetéseket tartalmazza (ettől sokat ne várjunk Magyarországon, ahol még a hivatalos kormányzati tájékoztatás is nehezen megy a döntéshozóknak, nemhogy az infószolgáltatás egy third party social media vállalkozás felé).

És most még újabb fícsört vezet be mindenki go-to online térképe: a Google vonatkozó blogposztja szerint térkép többi felhasználójának helyzetét figyelembe véve azt is közli az app, hogy adott tömegközlekedési útvonalon, sőt, akár adott szerelvényen mennyien utaznak. Nos, mi egyelőre csak az elsővel találkoztunk, adott metrókocsira lebontott infóval még nem:

Ez persze jelentheti azt is, hogy nálunk még nem élesítették teljesen ezt a fejlesztést, de azt is, hogy nem áll elég adat rendelkezésre a tuti megmondáshoz (nyilván ha egy villamos utasaiból éppen csak minden tizediknek van valamilyen Google app a telóján, és nem a felének mondjuk, akkor máris kevésbé megbízható a számítás – az alkalmazás valahogy, azt nem tudjuk hogy, de figyelembe veheti ezt is).

Azért reméljük, hamarosan profin bedurrantják ezt az infót itthon is, jó lenne látni, hogy felszálljunk-e a négyhatra vagy inkább legyalogoljuk azt a pár megállót, annyian vannak rajta. Addig is hordjatok maszkot, mossatok kezet, és tartsatok távolságot!