keresés menü

A fogyasztóvédők a deszkásokkal vannak!

kid cooling off playing on skateboard in fountain

Ritka pillanat, ha egy hivatalos szerv, ami nagyon szereti bikkfanyelven unalmas közleményekkel terhelni a sajtót, kirügyezik a világ felé, és olyan dolgokra is fókuszál egy kicsit, amikről nem is gondolnánk, hogy normál esetben a látóterükbe kerülnek, mert mondjuk csak egy szubkultúrához tartoznak. Most kiderült, hogy micsoda szemellenzős hozzáállás ez, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól jött ugyanis egy olyan levél, ami után elgyűrögettünk néhány könnycseppet, hiszen ez a címe:

Mire ügyeljünk a gördeszkánál
A nem megfelelő kialakítású, szilárdságú és stabilitású gördeszkák balesetet okozhatnak

Majd azt írják, hogy a gördeszka felhasználóinak testi épsége érdekében joggal várható el, hogy ezek az eszközök megbízhatóak, tartósak, biztonságosak legyenek – ezért a szerv “vizsgálat alá vonta a kérdéses termékkört.” 

Boy at the subway

Kilencféle deszkát vizsgáltak, amik közül hét nem elégítette ki a biztonsági követelményeket. Az itt található kifogásolt, veszélyes termékek listája alapján (mindenféle cucc van itt, a könnyűipari termékekre klikkelés után tessék rákeresni arra, hogy “deszka”) ezek legtöbbje kínai gyártmány, szóval nem kell tartani attól, hogy a kedvenc skate shopban szart akarnak rád sózni, ezek a kritikus darabok viszont alighanem olcsó kópiák – amiknek már el is rendelték a forgalomból való kivonását. WIN!

Azt is részletezik, mik voltak a hibák, ezeket is iderakjuk, hogy mindenki lássa, mire érdemes figyelni már vásárláskor is:

6 fajta gördeszka tengelye és/vagy futóműve az ejtővizsgálat során sérült, illetve eltört. A hordfelület alsó élei nem lekerekítettek. Az első tengely végei túlnyúlnak a hordfelületen. A hordfelületet nem teljes egészében érdesítették, ami a láb lecsúszása miatt balesethez vezethet. 3 fajta gördeszka esetében egyszerre több veszélyforrás is megállapításra került. Több gördeszkánál is hiányzott a maximális terhelhetőséget jelző, súlyhatárról szóló információ, és más fontos figyelmeztetések.

Mit mondhatnánk még? THE BIGGEST UP!