keresés menü

A 20 legtengermélyebb üzenet Budapest falairól, csempéiről, járdáiról

20. Itt az alkotó az úgynevezett naiv tipográfia betűkészletével élve igyekszik elérni, hogy elhiggyük róla: háborítatlan gyermeki lélekből érkezik az üzenet. Még egy kéz is szeretne velünk kezet fogni a végén, ami most vagy véletlenül lett négyujjas, vagy az nem is egy kéz, hanem egy száguldó töltény, és az alkotó valójában azt szerette volna írni, hogy népünk kilövi még magát.

19. A genderfilozófiai okfejtések fontos szeletét képezik a nagy firkatortának. Ez itt azonban egy különösen kirívó példa, hiszen nem gyakori keresztnevű személyekre sütögetett, szexuális töltetű billogot láthatunk, mint általában, hanem egy 19. századi celebről zajlik a megállapítás.

18. Maguk az idézőjelek, illetve az idézőjelekbe zárt, villámszerű gondolatok egy úgynevezett befüvezős asszociációs láncot feltételeznek. Ilyenből rengeteg szövődik hétvégenként szerte az országban, de csak kevesen jegyzik le ezeket a gondolatokat, így mindenképpen kortörténeti dokumentummal állunk szemben!

17. A klasszikus magyar közmondás az elhibázott ragozással bárkiben felébreszti a benne szunnyadó Csernus Imrét.

16. Kevés szebb dolog van annál, mint amikor az egyszeri embert maga alá gyűrő digitális világ visszaszüremkedik a valóságba, de iszonyatos töménységgel. Itt van ennek a csodálatos példája, amint az egyik legnépszerűbb videojáték rajongója rajongásának tárgyát az utca falán közli, így, a maga pőreségében, felesleges kommentár nélkül. Cyberpunk 3.0!!!

15. Összeesküvés a filctoll árnyékában.

14. A művész láthatóan nem a kétezres évek generációjának tagja: mind a betűk formázása, mind az idő vasfogának aknamunkája azt igazolja, hogy ez itt egy minimum 15-20 éves üzenet. Vajon a művész gondolta volna, hogy ezzel egyúttal a BKK beszántását véleményezi? Nyilván nem, hiszen akkor még BKK sem volt. Ősjóstehetség!

mindtheframe10

13. A cizellálatlanság messzire ragyogó pulzárja.

12. Itt fennkölt, vodkamámoros Madách téri diskurzusok egy szelete került fel a mélygarázs peremére.

11. Felületes megfigyelő azt is gondolhatná, hogy a bulinegyedben az elmúlt két-három évben rügybe pattant gasztroforradalom egyik próbálkozójának gerillakampányával áll szemben, miszerint erre tessék haladni az állati eredetű gömböcökért. Mi inkább egy lavsztorit sejtünk a háttérben.

10. Ez is egy lavsztori, csak már túl a delelőjén.

9. Nem mindegy, hogy az ember lelke mikor, milyen hőfokon izzik. Az ismeretlen üzenő arra biztat, hogy ez a temperatúra lehetőleg minél magasabb legyen.

8. Van az úgy, hogy két szó oly mértékben felerősíti egymást, hogy az egy szociológiai esszével is felér!

7. Szerelem a régmúltból? A szerelem hátbatámad? Hátulról érkezik? Bevág a seggbe? A művész bámulatos többértelműséggel hagyva nyitva az értelmezés kapuit.

6. Külön kasztot képviselnek a romkocsmák félhomályába merengő állástalan diplomások, akik egyébként nem, de ha merengésükben leküldenek pár viceházmestert, akkor már nagyon is hajlandóak kiadni magukból a fájdalmaikat. Akár a mellékhelyiség falára is.

mindtheframe17

5. És akkor ott vannak az úgynevezett Szembenézők is.

4. Hogy az Ablak-Zsiráf képes gyermeklexikon hatása nemzedékeken ível át, annak ékes bizonyítéka az alábbi illusztráció is. Mert mindig muszáj a nevén nevezni a gyereket, nemde?

mindtheframe18

3. Ez a kőzettani töprengés igazi kuriózum. Itt a helye!

2. A legjobb alkotások első blikkre elhitetik magukról, hogy egyszerűek, mint egy rönk, miközben ha jobban odafigyelünk rájuk, máris leesik, hogy hohohó, mennyire nem ez a leányzó fekvése, a kásaevés langyosabban zajlik! Itt például egy kimaradt mássalhangzó okozhat komoly dilemmákat. Szándékos? Nem szándékos? Jelzésértékű? Vagy a faanyag vizuális módosulása is az egyenlet részét képezi?

1. Nem Madonna, hanem.