keresés menü

150 ezer négyzetméteres tetőtéri farmot kap Párizs

Nem újdonság, hogy nagyobb városokban hatalmas tetőtéri farmok nyílnak, Brooklynban például a múlt hónapban adtak át egy 55 ezer négyzetméteres farmot egy ötezer négyzetméteres üvegházzal. De Chicagóban is van egy 75 ezer négyzetméteres tetőtéri farm. Párizsban azonban dupla ekkora fog nyílni, összesen 150 ezer négyzetméteren.

A park kivitelezésére kiírt pályázatot a városi kertészkedésben utazó Agropolis nevű cég nyerte el, ők készítik el a kertet egy megújult szórakoztatóközpont tetején. Pascal Hardy szerint azért fontos a nagy méret, mert így könnyebb profitábilissé tenni a farmot.

A helytakarékosság miatt ilyen növesztőtornyokat használnak, így vertikálisan is tudjanak terjeszkedni a növények. Emellett klasszikus termőföldet sem használnak, a növényeket egyfajta tápanyaggal töltött köd táplálja, amivel a vízhasználatot is csökkenteni tudják.

A hagyományos farmgazdálkodáshoz képest úgy látják, drágább lesz ennek a tetőtéri farmnak a termése, viszont olcsóbb lesz, mint a biogazdaságok terményei.

Elsősorban a környéken lakókat próbálják majd ellátni a tetőfarm terméséből, akik akár kisebb kertrészeket is bérelhetnek maguknak, illetve lesz egy étterem is a farm mellett. Azt remélik, hogy már az első év profitot fog termelni.

 

Párizs nagyon zöldül!

Történelmi városrészeket pakolnak tele fákkal Párizsban

És ez csak egy nagyobb terv része. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo jelentette be, hogy első körben a város négy történelmi pontjába telepítenek amolyan urbánus erdőket. A Hotel de Ville (városháza), a Gare de Lyon állomás, a Palais Garnier környékére, illetve a Szajna mentén.

innen

Tűz tartalom 🔥