keresés menü

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal az egészségért

Az emberi szervezetnek szüksége van a normál működéshez energiát adó tápanyagokra, valamint az egészség megőrzését szolgáló vitaminokra és ásványi anyagokra.

A vitaminokról gyerekkorunk óta tudjuk, hogy egészségesek, és a zöldségek, gyümölcsök, valamint sok más élelmiszer tartalmazza említésre méltó mennyiségben. Változatos, kiegyensúlyozott étrendet követve kielégíthetjük a szervezet mikro- és makrotápanyag igényét, így hozzájárulhatunk a szervezet épségéhez. Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok? Melyik mire jó?

Tápanyagok pótlása, avagy a helyes étkezés

Alapvetően a helyesen megválasztott és a szervezet szükségleteinek megfelelő mennyiségben bevitt táplálékok fedezik a vitamin- és ásványianyag-igényét, de esetenként szükség lehet a pótlásukra mesterséges forrásokból. Válassza a Hemp Health webáruház vitamin étrend-kiegészítőit, amelyeket a legjobb forrásokból válogatva kínálnak Önnek!

A szervezet tápanyagigénye megnövekedhet bizonyos életszakaszokban, állapotokban, krónikus betegségek és gyulladások idején, a felgyorsult életmód miatt, de szükségessé válhat ezen anyagok bevitele azért is, mert élelmiszereink egyre kisebb mennyiségben tartalmazzák. Ilyen esetekben érdemes táplálékkiegészítők formájában hozzájuttatni a szervezetet. 

Milyen vitaminok szükségesek?

A vitaminokkal rendszerint addig nem foglalkozunk, amíg a hiányállapot tüneteket nem okoz, pedig fontos lenne odafigyelni rájuk. Nélkülözhetetlenek a növekedéshez, a sejtek és szövetek regenerációjának támogatására, de növelik az immunrendszer védekezőképességét, kedvező hatást fejtenek ki az idegrendszerre. 

A vitaminokat az oldhatóság alapján 2 csoportba soroljuk, a napi pótlást igénylő vízben oldódó típusokra, illetve a zsírban oldódó A-, D-, E és K-vitaminokra, amelyeket a szervezet raktározni képes.

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy a téli időszakban, valamint megfázás idején a C-vitamin szedése indokolt lehet, ahogy egyre többen tudják azt is, hogy a D-vitamin pótlása is elengedhetetlen ezen időszakban, illetve kisgyerekek és idősek számára. 

Miért kellenek ásványi anyagok?

A vitaminok mellett az ásványi anyagok is nagyon fontosak a szervezet működése szempontjából, részt vesznek a különböző élettani folyamatokban, felépítik a csontokat, fenntartják a keringést. Kis mennyiségben vannak jelen, a szervezet 4-5%-át teszik ki, azonban szerepük létfontosságú. Segítik a vitaminok felszívódását, hasznosulását, befolyásolják az enzimek és hormonok működését.

Az ásványi anyagokat a szervezetünk nem tudja előállítani, így a táplálkozásnak nagy szerepe van abban, hogy megfelelő mennyiséghez jussunk. Mindenki számára fontos nyomelemek a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a foszfor, a nátrium, a kén, a réz, a jód, a mangán és a kobalt.

Betegségek, felszívódási zavarok, fogyókúra, fokozott fizikai aktivitás, stresszes életmód esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok étrendbe illesztésére.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥