keresés menü

Vezetékes vagy vezeték nélküli fülhallgatót vegyek?

Ha gyakran utazol, koncentrálnod kell munka közben, vagy egyszerűen csak szereted a zenét és a hangoskönyveket, a fülhallgató kötelező eszköz. A cikkből megtudhatod, hogy a különböző típusú fülhallgatók miben térnek el egymástól, mely paraméterek fontosak és melyik típust érdemes megvásárolni.

A fülhallgatók típusai

A fülhallgató alternatívái több típusra oszthatók, különféle tényezőktől függően. A legáltalánosabb felosztás a vezeték nélküli és a vezetékes fülhallgatók között van. Az előbbit olyan eszközökkel tudod csatlakoztatni, amelyek támogatják a megfelelő vezeték nélküli szabványt. Vannak rádiós és infravörös modellek a piacon, de jelenleg a Bluetooth a legnépszerűbb megoldás. Kisebb hatótávolságot, körülbelül 9-10 métert biztosít, mint a rádióátvitel, ami akár 30 méter is lehet, de mindenképpen elegendő egy általában zsebben lévő okostelefonhoz. A vezetékes fülhallgatóknak van egy hosszú kábele jack csatlakozóval, amelyet az eszköz audio jack portjához kell csatlakoztatni. A jó vezetékes fejhallgató kiváló hangminőséget garantál, mert nincs tömörítve, mint a Bluetooth fejhallgató. Azonban még mindig kisebb a „hatótávolságuk”, mint a vezeték nélkülieké. A vezetékes és vezeték nélküli fejhallgatók kialakítása is más. Itt megkülönböztethetünk fülön, fülben, fül mögött és fülbe helyezhető modelleket. A fülre helyezhető fejhallgatók a legnagyobbak, mivel a fülkagylójuk részben vagy teljesen lefedi a füleket. A fülbe helyezhető fülhallgató értelemszerűen az, amit a fülbe helyezünk. A fül mögötti fülhallgatót általában speciális horgokon helyezik a fül köré, aminek köszönhetően megbízhatóan a helyén is marad. Az in-ear modellek a fülbe helyezhető fülhallgatók olyan típusai, amelyek speciális gumi- vagy habtömítésekkel vannak felszerelve, így még jobban elszigetelik a külső zajt. Általában a hallójáratba helyezik, mélyebben, mint a sima fülhallgatót.

A fülhallgató fontos tulajdonságai és paraméterei

A megfelelő fülhallgató kiválasztása elsősorban attól függ, hogy mire kívánod használni: telefonon vagy Skype-on való beszélgetéshez vagy zenehallgatáshoz? A mikrofonnal felszerelt modell általában mindkét esetben remekül működik. A különbség csak annyi, hogy főleg az interneten keresztül történő hívásokhoz elég a lehető legegyszerűbb kialakítás, már csak a hangtömörítés miatt is. A hangminőségnél fontosabb a maximális elérhető hangerő. A zeneszerető modelleknek sokkal több követelménynek kell megfelelnie. Vegyük végig, milyen paramétereket érdemes ellenőrizni, ha igazán jó vezetékes vagy vezeték nélküli fülhallgatót keresel: a fejhallgató érzékenysége, az impedancia, a frekvenciaválasz, a membrán mérete, a kényelem és az ergonómia.

Milyen fejhallgatót érdemes venni?

Mielőtt egy adott modellt választanál, gondold át, milyen eszközhöz szeretnéd csatlakoztatni: okostelefonhoz, táblagéphez, laptophoz, asztali számítógéphez vagy tévéhez? Melyikkel használnád majd leggyakrabban? A piacon kapható modellek többsége minden esetben remekül működik. Érdemes azonban tudni, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az adott készülékekkel való használatra szánt fülhallgatónak.

(Szponzorált tartalom)