keresés menü

Vegye a kezébe Ön is az irányítást!

Miért jó egy okosotthonban élni? Mert amellett, hogy modern, kényelmes, praktikus, biztonságos és költséghatékony, még távolról is vezérelhető egy okostelefonnal. Amiről régen csak álmodoztunk, ma már a valóság.

A vezeték nélküli technológia vívmányai

Ki hitte volna valamikor, hogy távolról, egy okostelefon és egy applikáció segítségével be lehet majd kapcsolni a kávéfőzőt, hogy mire hazaérünk, a frissen gőzölgő, forró ital várjon. Vagy este a dugóban ülve néhány könnyed mozdulattal bekapcsolhatjuk a kültéri világítást, beindíthatjuk a mosógépet, leengedhetjük a redőnyöket, beállíthatjuk a szobák hőmérsékletét. Kényelmes és gazdaságos megoldások ezek, amelyeket a saját igényeinkre szabhatunk, kár lenne nem élni velük.

Az okosotthon részei

Az okosotthon – azaz a “smart home” – high-tech megoldások komplex rendszere. Segítségével nem csak automatizálhatjuk háztartásunk folyamatait, de az interneten keresztül lehetővé válik az otthonunkban lévő rendszerek és alrendszerek távolról történő irányítása is. Ilyen például a hőmérséklet, világítás, háztartási gépek, redőnyök, riasztók, öntözőrendszer, stb. Miért jó ez? Mert kényelmes, biztonságos, energiahatékony, és befektetésnek sem rossz, hiszen egy okosotthon 10 év múlva is értékesebb lesz, mint az ilyen funkciókkal nem rendelkező ingatlan.

Az okosotthon három fő részből áll: 

  • egy központi vezérlő egységből (ez lehet helyi vagy felhőben működő)
  • perifériás eszközökből – ezek az érzékelők (szenzorok, melyek a környezet változásait figyelik) és a beavatkozók (aktorok, melyek a központi vezérlő által adott feladatokat hajtják végre)
  • vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációs csatornából (internet, wifi, okostelefon, applikáció)

Hogyan vezérelhető egy okosotthon?

Kézi vezérléssel (a felhasználó kapcsolja be a funkciókat), időzítéssel (előre beállítjuk az időpontot pl.: mikor kapcsoljon be a kávéfőző), külső környezeti tényezők hatásával (pl: amikor a hőmérséklet elér egy értéket, kapcsoljon be a fűtés).

Az okosotthon-vezérlés eszközei

A Riasztobolt.hu webáruházában okosotthon vezérléséhez szükséges eszközök is megtalálhatóak: okoskonnektorok, termosztátok, áramkapcsolók, víz- és gázcsapok, távirányítók és nyomógombok. Mi mindent tudnak ezek az okoseszközök?

Az okoskonnektorokhoz csatlakoztatott eszközök wifi kapcsolattal távolról vezérelhetőek. Így nem kell amiatt aggódni, hogy bekapcsolva felejtettünk-e egy háztartási eszközt (pl.: vasalót vagy hajsütőt), egyszerűen csak kikapcsoljuk az okoskonnektort, és ezzel megoldottuk a problémát. De lehetőségünk van arra is, hogy a konnektorokat előre időzítsük, például beállíthatjuk, hogy a mosógép mikor kapcsoljon be. Az okoskonnektorok alkalmazásával villámcsapás esetén sem keletkezik kár a hozzá csatlakoztatott eszközökben, mert a beépített  túlfeszültség elleni védelem megvédi azokat. A fejlettebb konnektorok még ennél is többet tudnak, mert energiamérő funkcióval is rendelkeznek, így azonnal képben lehetünk, mennyit fogyasztanak otthoni eszközeink.

Az okosotthon optimalizált és gazdaságos energiafelhasználást tesz lehetővé, automatizálhatósága kényelmes, a távolról történő vezérlési lehetősége pedig biztonságos. Vegye Ön is a kezébe az irányítást!

(Szponzorált tartalom)