keresés menü

Vegetarianizmus vagy veganizmus?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy mi a különbség vega vagy vegán étrend között? Egyáltalán annak számít-e, vagy már inkább életforma? Tulajdonképpen csak egyetlen dolog közös a kettőben, mégpedig az, hogy mindegyik mellőzi a húsfogyasztást. Mit érdemes tudni róluk? 

A vegetarianizmus szintjei 

Míg a vegetarianizmus már régebb óta elterjedt, addig a veganizmus szinte még gyerekcipőben jár. Az előbbi egy étkezési szokást fed le, utóbbi pedig egy életformát, melyben az állatok védelméért folytatott küzdelemé a főszerep. 

Mindazoknak, akik kizárólag növényi élelmiszereket keresnek, ajánljuk a MamaVita növényi termékeinek oldalát. Itt mentes élelmiszerekből, és alapanyagokból, vegán termékek bőséges kínálatából szemezgethetünk. 

Visszatérve a különbségekre, a vegetarianizmus afféle húsmentes étrendet takar, azon belül több alcsoportja is létezik. Az egyiknél tojást és tejtermékeket ugyanúgy fogyasztanak, egy másik csoportjában kizárólag tejterméket fogyasztanak, tojást nem, a harmadikban pedig tojást fogyasztanak, de mellőzik a tejtermékeket. Természetesen húst egyik típusba tartozók sem esznek. 

Megkülönböztetjük a teljes vegetarianizmust, melyben kizárólag növényi étrendre hagyatkoznak, ám ez még mindig nem egyenlő a veganizmussal. A vegákat általában egészségügyi okok hajtják, míg a vegánokat állatjogi szempontok. 

Mit jelent a veganizmus? 

A veganizmus egy életszemlélet, konkrétan egy állatjogi mozgalom, melyben elutasítják az állatok kizsákmányolását, így az állati eredetű termékek fogyasztását, és alkalmazását is. Küldetésük, hogy elismerjék az állatok szabadságát, és az élethez való jogukat.  

A vegánok nem csupán a húst, és tojást kerülik, hanem minden állati eredetű terméket, például a mézet, tejet is. Ez az életszemlélet nemcsak a táplálkozásukban jelenik meg, hanem a szépségápolási és vásárlási szokásaikban is. Nem vesznek olyan terméket, háztartási cikket, amely állatkísérletekhez kötött, illetve állatokon tesztelt kozmetikumokat sem. 

Számukra alapvető, hogy nem vesznek részt állatokkal kapcsolatos szórakoztató eseményeken, például cirkuszi rendezvényen. 

Az étrendi változtatások előnyei

Mielőtt áttérnénk egy másfajta étrendre, előtte fontos az alapos információgyűjtés. Azzal kapcsolatban is, hogy milyen hatásokkal számolhatunk, hogyan hat mindez az életünkre, egészségünkre. 

Mindenképpen előnyös, hogy a változással számos új étel kerül be az étrendünkbe, olyan élelmiszereket is megismerhetünk, melyeket korábban nem próbáltunk. 

Az állati eredetű termékek kizárásával nagyobb fókusz helyeződik a teljes kiőrlésű gabonákra, a zöldségekre, gyümölcsökre, új ízekre. 

Amennyiben a vegán étrend mellett döntetnénk, keressünk minél több izgalmas receptet, próbáljunk ki új ételeket, és ízkombinációkat, egyszóval merjünk kísérletezni!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥