keresés menü

Védjük a szemünket a strandszezonban is

Teljesen érthető, hogy az emberek a forró, nyári napokon a vízpartra vágynak, de leginkább arra, hogy csobbanhassanak a hűs vízben. Bár a bőrünk és szinte az egész testünk örül ennek, sajnos a szemünk már nem igazán. Mondjuk is, miért!

Az a kellemes, klóros víz…

Belépünk a strandra, és már a legelső pillanatban megcsap egy ismerős szag. A kicsit fülledt levegő még rá is dob egy lapáttal erre a szúrós, de valahol megnyugtató szagra, hisz azt jelzi, hogy tisztítják a vizet. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetnek kellemetlen hatásai – mondjuk a szemünkre nézve. Biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy egy kiadós strandolás után úgy néz ki a szeme, mintha egy hete nem aludt volna. Nos, ez bizony a klór miatt, pontosabban a klór miatt is van. De mit jelent az “is”?

Mint ahogy az az IFL Science tudományos magazinból kiderült, a strandolás utáni szemirritációnak sokkal prózaibb oka is lehet, nevezetesen a vízben található emberi testnedvek. Igen, jóra gondol a kedves olvasó, ugyanis ilyen testnedv az izzadtság és bizony a vizelet is. Sajnos többen használják mosdónak a medencét, mint gondolnánk, és ez meg is látszik a strandolók szemén. Miközben ugyanis a klór semlegesíteni igyekszik ezeket a szennyezőanyagokat, olyan melléktermék keletkezik, ami szemirritációt okozhat. Ez ellen védekezni nemigen lehet, hacsak nem pártolunk át a természetes vizekhez.

Csak egy kis napozás

Sok szülő dönt úgy, hogy míg a gyerekek pancsolnak, ők inkább napoznak, hogy legyen egy kis színük. De vajon jól döntenek? A tudatos napozók tetőtől talpig bekenik magukat naptejjel, de mi van a szemükkel? Az UV-sugarak természetesen nemcsak a bőrünket veszélyeztetik, hanem sajnos a szemünket is, ami (bármilyen furcsán hangzik) akár le is éghet.

Az egyetlen megoldás egy megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveg lehet. Mivel a vízparton a vízről visszaverődő fénysugarak extra veszélyt jelentenek, a parton ücsörgéshez is ajánlott felkapni egy napszemüveget. Aki pedig nem sokkal korábban végeztette el a lézeres szemműtétjét, az egy ideig ki sem mozdulhat a lakásból napszemüveg nélkül, és ez egy kőbe vésett szabály.

Strand, szemüveg, kontaktlencse

A szemüvegesek és kontaktlencsések számára sajnos egyéb kellemetlenségeket is tartogat a strandszezon. Alapvetően el kell dönteniük, hogy a vizes kalandok közben viselik-e ezeket a látásjavító eszközöket vagy nem. Ha nem, akkor megvan annak az esélye, hogy a Balaton színei összemosódnak az éggel, és hogy esélyük sincs megtalálni a már vízben mókázó családtagokat. Ha pedig igen, akkor azt kockáztatják, hogy a szemüvegük csatlakozik a tó fenekén gyülekező, elveszett szemüvegekhez, vagy hogy a kontaktlencsén megtelepedő baktériumok estére szép kis szemgyulladást okoznak.

Megoldás lehet persze a dioptriás napszemüveg, de elhagyni azt is könnyű, vagy lehet vaksin is strandolni (bár nem túl biztonságos), viszont van egy olyan megoldás, ami nemcsak az adott szezonban, hanem végleg meg tudja oldani a látásgondokat.

A mai, modern, lézeres szemműtétek ugyanis percek alatt képesek megszabadítani azoktól a fénytörési hibáktól, amik miatt talán már évtizedek óta viselünk szemüveget vagy lencsét. A kezelés után persze oda kell figyelni pár dologra, ilyen például a fokozott fényvédelem (napszemüveg) és az, hogy 6 hétig nem szabad víz alá merülni, de ha jól időzítjük a műtétet, akkor mindez nem lehet akadálya a felhőtlen szórakozásnak, sőt még felszabadultabbá teheti a nyarat!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥