keresés menü

Védekezzünk a vadjárás ellen villanypásztor-kerítéssel!

Nem könnyű ellenőrizni és védeni a nagy növénytermesztő gazdaságokat, állattartó telepeket és gyümölcsösöket, például ott, ahol a vadállatok könnyedén bejuthatnak. Az elektromos kerítés azonban hatékony és biztonságos módja a terület elkerítésének, valamint a növény- és állatvilág védelmének ezeken a területeken.

Egyáltalán mit nevezünk vadkárnak?

A vadkár egy általános kifejezés a vadon élő állatok szokásaiból adódó mezőgazdasági területen keletkező károknak. Szerencsére ezek könnyen megelőzhetők a Vinex villanypásztor kiegészítőinek köszönhetően.

Nézzük, melyek azok a veszélyek, amikről gondoskodni kell egy elektromos kerítés segítségével:

  • Vadállatok táplálkozása: Természetesen az állatok is a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal ellátott területeket részesítik előnyben. A szőlőültetvények és a gyümölcsfákkal rendelkező helyek ideális helyszínek lehetnek erre. A károk egy részét a termények megevése okozza, amihez még hozzá kell adni a taposás okozta sérüléseket is.
  • Ragadozók okozta veszély: Az állattenyésztésben az értékes jószágokat meg kell védeni a külső ellenségektől, és ebben nagy segítséget jelenthet egy villanypásztor, mivel mindig minden körülmények között kívül tartja a ragadozókat.
  • Elkóborlás kockázata: Ha kijelölünk egy területet, ahol a szarvasmarhák szabadon mozoghatnak, biztosak lehetünk benne, hogy nem szöknek el és nem kerülnek ki a vadonba. Az elektromos kerítést gyakran használják az állattenyésztésben, hogy a szarvasmarhákat a kerítésen belül, a vadon élő állatokat pedig azon kívül tartsák.

Milyen módszereket használhatunk a vadállatok elriasztására?

Hazánkban az egy négyzetkilométerre jutó vadállatok száma nagyon magas – négyzetkilométerenként csaknem hat állat. Ilyen magas szám mellett természetes, hogy a vadállatoktól eredő károk növekednek, de a vadon élő állatok elriasztására korlátozott módszerek állnak rendelkezésre:

  • Vadászat: A vadászati társaságok által szervezett gyérítés az állomány visszaszorításának egyik gyakori módja, de fáradságos és időigényes lehet, és például lakott területen egyáltalán nem lehetséges.
  • Riasztók telepítése: Gyakran telepítenek ultrahangos riasztókat (főleg madarak ellen), fényriasztókat (éjszaka), szagriasztókat (szaganyagokat, feromonokat bocsátanak ki, amelyek főleg a ragadozók ellen hatásosak) és egyéb, érzékszervet zavaró és félelemkeltő eszközöket.
  • Elektromos kerítés: Alacsony feszültségű, vezetőképes kerítés, lehetőleg rozsdamentes acélból, vagy megfelelő paraméterekkel rendelkező villanypásztor vezetékkel, szalaggal ellátva,  amely érintésre erősen csíp. Az állatok gyorsan távol maradnak az ilyen kerítésektől, így a legtöbb faj ellen rendkívül hatékony.

Megbízható megoldás elektromos kerítéssel

Az elektromos kerítések telepítése és felállítása a céltól függően némileg eltérő, ezért szakértői segítségre van szükség. Az áramütéssel kombinált mechanikai védelem hatékony, és a tartós anyagokból készült minőségi rendszer hosszú távon is védi a bekerített területet.

(Szponzorált tartalom)