keresés menü

Városi divat férfiaknak: milyen darabokat viseljünk a különböző évszakokban?

Egy igazi úriembernek minden évszakban a legjobb formáját kell mutatnia, ez pedig nehéz, ha minden évszak különböző öltözködést követel meg. Ahhoz, hogy mindig megfelelően jelenj meg, úgy tűnhet, hogy több száz ruhadarabra van szükséged, holott egészen kis gardróbbal is meg tudod oldani a változatos öltözködést.A városi divat alapvetően megkövetel pár alapszabályt. Figyelembe kell venned, hogy akárhányszor elhagyod az otthonod, valószínűleg emberek százai fognak látni. Éppen ezért a nem megfelelő ruhadaraboktól érdemes lehet megszabadulni, vagy csak szigorúan otthon használni őket. Remek példa erre a melegítő, ami szigorúan csak otthoni, vagy sportviselet, más programra nem alkalmas!

Nyári városi férfidivat

A férfi divatnak két véglete van, a tél és a nyár. Természetesen a két évszak között a nagy eltérés leginkább a hőmérsékletben keresendő. Nyáron meleg van, emiatt sokkal okosabban kell öltöznöd, hogy a kevesebből is ki tudd hozni a maximumot. Ilyenkor egyértelmű, hogy kevesebb lehetőség van a rétegezésre. A legjobb, amivel elindulhatsz az utadon, egy jól légáteresztő képességgel bíró ruha, mint például vászon. Ez segítséget nyújthat a lehűlésben, miközben a stílusod is megőrizheted.

Ajánlott még egy fehér póló az ing alá; ez egyrészt felszívja az izzadtságot, másrészt a vékonyabb ingek sem látszanak át, harmadrészt így egy gombbal többet gombolhatsz ki az ingen, anélkül, hogy a mellkasodat villogtatnád.

Attól még, hogy meleg van nem kell lemondani a hosszúnadrágokról, sem pedig a zakókról. Szerencsére akadnak szellősebb vászonnadrágok vagy dressznadrágok, amelyek mellé egy sportzakó is párosulhat. Ha nem kívánsz felvenni nyakkendőt, egy legombolható galléros vászoning is tökéletes párosítás lehet.

Nyáron a zokni kérdése kifejezetten érdekes, mert minden esetben kell zoknit viselni. Zokni nélkül a legtöbb zárt cipő kényelmetlen, ugyanakkor az izzadtság magában a cipőben is kárt tehet. Ugyanakkor sok viseletnél – például egy rövidnadrág esetben – valahogy ezt el kell rejtened. Szerencsére már férfiak számára is vannak bokazoknik, titokzoknik, így ez nem jelenthet problémát.

Mindez alól természetesen kivétel, ha szandált viselsz, mert olyankor tilos a zokni! És ha már lábbeliknél tartunk: a szandál sokkal jobb, mint a papucs, már csak higiéniai szempontból is. A város rendkívül koszos, tele mindenféle váratlan dologgal a földön. Minden esetben jobb, ha lábadat teljesen védi valami.

Téli városi férfidivat

A téli öltözetnél már sokkal nagyobb szabad kezet kapsz, hiszen itt mindenre lehetőség van. A hideg miatt akár több réteget is felvehetsz, így a variációk lehetősége is megnő. Télen a legfontosabb, amire figyelned kell, hogy a rétegek egymással is remekül összehangban legyenek, de külön-külön is megállják a helyüket. Gondolj csak bele, kint az utcán hideg van, de amint belépsz valahova, ott már nem biztos, hogy kabátban is jól fogod érezni magad. Ha az öltözeted egésze csak minden részletével együttesen működik, akkor azon változtatni kell.

A divatos megjelenés sosem írhatja felül a biológiai szükségleteket. Ha hideg van, akkor melegen kell öltözni és kész. Lehet, hogy nem találsz tökéletesen stílusos télikabátot, de ilyenkor az járjon a fejedben, hogy belső terekben úgysem lesz rajtad majd. Itt nem csak a kabáttal, de a rétegezéssel is lehet játszani, ha még kívül is divatos akarsz maradni. Nyugodtan be lehet vetni a gyapjúpulóvereket és hasonló társaikat, így kívülre akár egy vékonyabb, de elegánsabb kabát is elég lehet.A lábellik esetében egyértelmű a választás, hiszen a védelem és elegancia esetében a bakancsnál nincs jobb. Itt olyan sok variáció van, hogy szinte lehetetlen felsorolni. A bokacsizmáktól kezdve a chelsea-ken át minden belefér, persze attól függően, hogy hova viseled.

Természetesen a sapkákat is ilyenkor érdemes elővenni. Használhatsz egy egyszerű beanie-t, de ha az igazi városi úrember stílusát szeretnéd elérni, akkor mindenképpen viselj kalapot.Átmeneti városi férfidivatAz ősz és a tavaszt átmeneti időszaknak szokás nevezni. Ez az az idő, amikor kifejezetten nehéz megfelelő öltözetet találni, mert könnyen előfordul, hogy reggel hideg van, de délutánra már meleg. Ilyenkor még nyugodtan kombinálhatók a téli és nyári elemek, hogy valami egészen újat alkoss.

Az átmeneti időszak tipikusan a dzsekik ideje. Lehet az bőr vagy szövet, a lényeg, hogy legyen egy könnyen eltávolítható felső, meleg réteg. Átmeneti időkben két nagy ellenség van: a szél és az eső, és ezekből mindkettő kiszámíthatatlan. A legtöbb dzseki tökéletes védelmet fog nyújtani a szél ellen, de csak a kapucnis változatok tudnak bármit is tenni az eső ellen. Szerencsére már erre is van megoldás, hiszen léteznek remekül kinéző bőrdzsekik, amelyekben van belevarrt kapucni is, sőt, a boltokban megtalálhatod a két rétegű dzsekiket is.

A változékony időjárás miatt itt is van bőven lehetőség rétegezésre. Szokás szerint arra kell figyelni, hogy az egyes ruhadarabok megfelelően illeszkedjenek egymáshoz, ugyanakkor önmagukban is remekül működjenek, akárcsak a téli szetteknél. Emellett a rétegezés sokkal könnyebbé teszi az alkalmazkodást is a változó időhöz, hiszen bármikor eltávolítható egy-egy nem kívánt réteg vagy éppen, ha szükséges, akkor hozzáadható plusz egy. Az emberek akkor esnek rettentő nagy hibába, mikor azt hiszik, hogy a kombinálhatósághoz rengeteg ruhadarabra van szükség. Ez hatalmas tévedés, hiszen az összecserélhetőséghez elsősorban az egyes ruhadarabok egyszerűségére kell törekedni; ha gardróbod minden eleme színben passzol egymáshoz, akkor biztos nem lesz gond a párosítással. A titok nyitja még az, hogy a sötétebb rétegek mindig kívülre kerülnek, mert a világosabb színek vonzzák a tekintetet. Ha ezeket az egyszerű szabályokat követed, látni fogod, hogy sohasem lesz gondod az öltözködéssel.

A városi élet nem egyszerű, hiszen folyamatos elvárásoknak kell megfelelni még akkor is, ha csak tejért mész a boltba. Nem lehet mit tenni a folyamatos szúrós tekintetekkel, akik árgus szemekkel méregetik minden ruhadarabodat. Nem is érdemes küzdeni ezekkel az erőkkel, inkább a folyamatos magabiztossággal kell az utcára menned, hogy minden évszakban a divatosság teljes meggyőződésével léphess az utcára. Egyet sose szabad elfelejtened: a kevesebb néha több!

(Szponzorált tartalom)