keresés menü

Van végleges kiút az alkoholfüggőségből?

Bekerülni az alkohol (vagy bármilyen más élvezeti szer) fogságába viszonylag egyszerű, kilábalni onnan viszont alighanem az illető életének egyik legnagyobb küzdelme.

Sokan ráadásul nincsenek is tudatában a probléma súlyosságának, és ahelyett, hogy minél előbb jelentkeznének például a Swan Lake Központ alkoholbetegeket kezelő terápiájára, úgy vélik, hogy saját maguk, segítség nélkül is képesek felhagyni a függőségükkel. Ez azonban csak a lehető legritkább esetben sikerül. 

“Holnaptól nem iszom!”

Vajon hány, de hány kétségbeesett ember hallotta már ezt a mondatot egy addikcióval küzdő hozzátartozója szájából? És vajon hány olyan eset volt, amikor ez nem valósult meg? Valószínűleg szinte mindegyik kudarcba fulladt.

Hiszen először is az illetőnek saját magának is komolyan kell gondolnia a dolgot, be kell ismernie, hogy kicsúszott a lába alól a talaj, és akarnia kell a változást. Ám gyakran nem ez a helyzet, hanem a függő csak azért mondja ezt, hogy megnyugtassa aggódó családtagjait, és elkerülje a vitákat, de valójában egyáltalán nem érzi úgy, hogy abba kellene hagynia az ivást.

Persze akadnak olyanok is, akik tényleg ki akarnak szabadulni az alkohol rabságából, mert érzik, hogy például veszélyben van a párkapcsolatuk, vagy a gyerekeik lassan elfordulnak tőlük.

Viszont egy röpke elhatározás messze nem elég. Kitartó, kemény munkára van szükség ahhoz, hogy valaki felhagyjon a függőségével, illetve egy szakértő segítségére. Egyedül ugyanis szinte lehetetlen vállalkozás, pláne ha valaki már hosszabb ideje küzd az addikcióval.

Mi történik, ha valaki tényleg egyik napról a másikra abbahagyja az ivást?

Ha valakiben megszületik az elhatározás, hogy leszokik az alkoholról, akkor általában azzal próbálkozik, hogy ettől a pillanattól kezdve visszautasítja az italt. Csakhogy ez a módszer sajnos nem vezet eredményre.

Hiszen mi történik? Egyrész hamarosan jelentkeznek majd az elvonási tünetek. Eleinte csak enyhébben, de aztán fokozatosan erősödnek, míg végül pár nap múlva már pokoli rosszullét kínozza az illetőt, hiszen nagyon fáj a feje, ingerlékeny, remegnek a kezei, minden porcikája kívánja az italt. Amikor pedig már nem bírja tovább, akkor ismét a pohár után nyúl, és hamarosan újra átjárja a kellemes zsibbadás. 

A testi panaszok tovatűnnek, a beteg pedig nyugtázza, hogy ő megpróbálta, de sajnos nem ment. Majd legközelebb.

A függőség kiváltó okai

Még egy hátulütője van annak, ha valaki a fent említett módon akar leszokni az alkoholról. Ne feledjük el azt, hogy volt valami oka annak, hogy az illető inni kezdett. Egy olyan probléma vagy trauma, amit nem tudott feldolgozni, hanem az alkoholba menekült előle.

Emiatt hiába hagy fel az italozással, ez csak tüneti kezelés, ugyanis a probléma okát ezzel nem kezeli. A mélyen gyökerező fájdalom ugyanúgy ott van, és újra elő fog jönni. Már csak emiatt is fontos, hogy szakszerű terápia keretében kezeljük az addikciót, hiszen komoly pszichés munkára is szükség van ahhoz, hogy az illető tényleg új életet kezdhessen.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥