keresés menü

Van-e megoldás a betonacél háló kiváltására betonozásnál?

A betonozásnál a legnagyobb problémát a betonacél háló logisztikája jelenti a nagy kiterjedése és a komoly súlya miatt, így kivitelezésnél nem árt, ha van némi fogalmunk arról, mivel számoljunk.

A házilagos megvalósítás már csak azért is problémás, mert a betonvas szállításához teherautóra van szükség, ami növeli a betonozás költségét, és a szerelés élőmunkaigénye is nagy és szakértelmet kíván. Betonacélra azonban szükség van a szerkezet megerősítése, a repedések megakadályozása miatt. Vagy létezik más megoldás is?

Makroszálak betonvas helyett

A betonozás hagyományos technológiája miatt a betonvas nélkülözhetetlen elemként van jelen a szerkezetépítésben, emiatt sokan elképzelni sem tudják, hogy más módszerrel is megvalósítható a teherelosztás, illetve a repedések megelőzése. Pedig a Beton Booster ArmoTec statikai makroszálak kiválthatják bizonyos betonozási munkáknál a betonacél hálót, így egyszerűbbé és olcsóbbá tehetik azt, ráadásul 3 dimenzióban erősítik a szerkezetet.

A betonszerkezetek könnyítésére, egyes tulajdonságainak kedvező módosítására számos technikát kifejlesztett az ember az évezredek során, hiszen már az ókorban is használták a ma is előszeretettel alkalmazott betont, illetve könnyűbetont. Sokoldalúsága, tartóssága, nagy szilárdsága miatt a beton napjaink legtöbbet használt építőanyaga. A vasbeton szerkezetekben megfelelő méretezéssel használt betonvasak megoldást jelentenek a beton kis húzószilárdsága miatti terhelhetőségre. 

Egy súlyos kérdés

A térhálóknak jelentős súlya van. A betonvasak logisztikája bonyolult, ugyanis hajtás nélkül lehet csak szállítani, mivel többé nem egyenesíthetők ki, ami pedig nehezíti, ellelhetetleníti a bebetonozásukat. Szállításuk személygépkocsival nehezen megoldható, de nagyobb építkezések esetében még furgonnal sem, csak nyerges vontatóval, emiatt rendkívül költséges.

A térháló helyszíni szerelése is szakértelmet kíván, mozgatása pedig, a súlya miatt több embert. Ezzel szemben a polipropilén makroszálak súlya miatt nem kell aggódni, saját autóval is hazaszállíthatók, de futár általi kiszállítást is lehet kérni. 

Egyszerűbb és olcsóbb megoldás 

Amennyiben egy betonszerkezetben az acél hálónak a teherelosztás és a repedésmegelőzés a célja, egyszerűbb és olcsóbb megoldás is létezik a betonacél háló alkalmazásánál. A statikai makroszálak használatával ráadásul mentesülnek a kivitelezők a cipekedés és a helyszíni szerelés terheitől is, így végeredményben egyszerűbb és olcsóbb lesz a betonozás. A makroszálak betonhoz adagolása is egyszerű, felgyorsítja a kivitelezést, ráadásul nem korrodál. 

A szálerősített beton alkalmas térbeton, gépkocsibeálló, könnyűszerkezetes épületek lemezalapjainak, szerelő- és aljzatbeton, medencealap, járda, kerti pavilonok alapjainak elkészítésére, zsalukövek kitöltésére.

A makroszálak előállítási költsége jóval alacsonyabb a betonvas gyártási költségeinél, kisebb az ökológiai lábnyoma, így ha a környezet védelme fontos számodra, amiatt is érdemes ezt használod. 

(Szponzorált tartalom)