keresés menü

Vajon tényleg kialakult a védettség?

Vajon tényleg kialakult a védettség? Mit nevezünk T sejtes immunitásnak? Melyek az immunitás fő elemei? Kiknél mutatható ki a T sejtes immunitás? Kombinálható a neutralizáló antitest vizsgálat a memória T sejtes méréssel? Mikor érdemes jelentkezni a vizsgálatra? Cikkünkben megválaszolunk minden kérdést a témával kapcsolatban.

A SARS-CoV-2, vagyis COVID-19 újrafertőzés ellen nyújt védelmet a vakcináció, vagyis az oltás. Illetve ahhoz is hozzájárul, hogy azoknak a szervezetében, akik megfertőződtek, a felépülés után alakuljon ki az immunitás, vagyis a vírus elleni védettség. 

A T sejtes immunitás hosszú távú immunitást nyújt, akár éveken át

Az immunitás két fő elemmel rendelkezik. Az egyik a B sejthez kötött, vagyis humorális immunitás. Ez a koronavírus ellenes antitesteket jelenti. Ez az immunitás antitest tesztekkel kimutatható. A másik a T sejtes immunitás, amit direkt vírusellenes sejtes immunitásnak is nevezünk. Ezt az immunitást vérteszttel lehet kimutatni. A memória T sejtek abban játszanak szerepet, hogy a koronavírussal való újratalálkozás során a szervezet enyhe tünetekkel vagy akár tünetek nélkül leküzdje azt. 

A T sejtes immunitás kimutatásához vénás vért vesznek, és a lelet 21 napon belül elkészül. A vizsgálat jelenleg a fertőzésen átesettek körében, valamint a “spike” protein ellenes vakcinákkal oltottaknál mutathat ki T sejtes immunitást. A “spike” proteinellenes vakcinák közé tartozik többek között a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca.

Várni kell minimum 4-6 hetet, hogy kimutatható legyen a T sejtes immunitás

Várni kell minimum 4-6 hetet a fertőzésből való felépülés után, illetve az utolsó oltás után. Ezt követően bátran lehet jelentkezni a vizsgálatra a Belvárosi Orvosi Centrumba. Nincs időkorlát jelenleg, feltehetően évekig is kimutatható a T sejtes immunitás. A vérvétel előtt nincs szükség előkészületekre, nem kell feltétlen éhomra menni. Azonban bármilyen fertőző betegség esetén el kell halasztani azt. 

Lehetséges, hogy fertőzés vagy oltás nélkül is kimutatható a T sejtes immunitás? Ritkán, de előfordulhat. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a vizsgált egyén már korábban találkozott olyan koronavírussal, melynek bizonyos fehérjéi hasonlóak voltak a COVID-19 vírusfehérje bizonyos elemeihez.

A neutralizáló antitest vizsgálat kombinálható a memória T sejtes méréssel

A COVID-19 elleni neutralizáló antitest vizsgálatnak tudományosan alátámasztott alapja van. Ezek az antitestek tudják megakadályozni, hogy újra a szevezetbe jusson a vírus, lényegében közömbösítenek. A neutralizáló antitest vizsgálat kombinálható a memória T sejtes méréssel. 

Ebben az esetben is igaz, hogy várni kell a vizsgálattal legalább 4-6 hetet a fertőzés, illetve az oltás után. Nem igényel előkészületet a vizsgálat, nem kell éhomra érkezni, és a neutralizáló antitest vizsgálat esetében is 21 napot kell várni az eredményre.

(Szponzorált tartalom)