keresés menü

Vajon mi lehetett Petőfi kedvenc itala?

Milyen italokat fogyasztottak a reformkor nagy gondolkodói, köztük Petőfi Sándor? Milyen alkoholos, illetve egyéb italkülönlegességeket preferálhattak akkoriban? No és persze mi kerülhetett a pohárba azon a bizonyos márciusi reggelen a Pilvax kávéházban?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ egy képzeletbeli időutazás keretei között. Megnézzük tehát, hogy jó eséllyel mi volt a Petőfi által leginkább preferált ital annak idején.

Dióhéjban a reformkor italfogyasztási sztenderdjeiről és szokásairól

Szögezzük le gyorsan, hogy a reformkor nem éppen a mérhetetlen alkoholfogyasztásról maradt emlékezetes. Sőt, erőteljesebben fogalmazva az antialkoholizmus korszakaként is szokás hivatkozni rá.

Annál is inkább, mivel a felvilágosult társadalom és a teljesen új hullámú szellemiség egyértelműen szakítani kívánt a korábban sztenderdként elfogadott ivászatokkal. Ennek megfelelően érthető, ha Petőfi Sándor kapcsán sem épp a mértéktelen dorbézolásokat és vedelést kell megemlíteni.

Sokkal inkább a szolidabb, kifinomult és diszkrét vonal az, ami Petőfi alkoholfogyasztással kapcsolatos preferenciáit illetően kiemelhető.

Petőfi feljegyzett szokásai és a kávézás iránti vélhető szerelem

A reformkor filozófusvénával megáldott gondolkodói a findzsa- és a meszelypártra bomlottak szét. Méghozzá olyannyira, hogy ezek a személyek nyilvánosan igencsak ritkán ültek egy asztalhoz. Ráadásul a fogyasztással kapcsolatos szokások is elkülönítették őket egymástól.

Petőfi az első említett csoportosulással szimpatizált, és rendre a társaságukban töltötte az időt. Ennek szellemében pedig kávét fogyasztott víz helyett, no és persze a testesebb alkoholos italok alternatívájaként is.

Szóval, ha egyetlen italtípust kellene meghatározni Petőfi kapcsán, akkor nem éppen a whiskyre, a vodkára, a rumra, brandyre, konyakra vagy a sörözésre kell gondolni. Legfeljebb a könnyedebb borok jöhettek szóba Petőfi esetében, természetesen a szívesen fogyasztott kávékülönlegességek mellett.

Vajon mit ivott Petőfi az ominózus márciusi reggelen a Pilvax kávéházban?

Természetesen az egyik legizgalmasabb kérdés, ami oly sokakat foglalkoztatott már a történelem során. Vajon miféle italt fogyaszthatott Petőfi azon a reggelen, amikor egészen ihletett állapotba kerülve a társaival együtt valóságos forradalmat kiáltott ki?

Nos, igazság szerint itt sem kell semmiféle komoly vagy markáns italra gondolni. Petőfi tehát nem egy sokáig érlelt whisky, az akkoriban beszerezhető sörfélék vagy pedig a karakteres magyarországi borok miatt került inspirált állapotba.

A legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy azon a bizonyos márciusi reggelen a Pilvaxba lépve beérte egy szimpla kávéval. Vagyis a legendás gondolatait nem a megrészegülés, hanem sokkal inkább a szabadságvágy iránt táplált mérhetetlen hit és meggyőződés táplálta.

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥