keresés menü

Üvegszálas tapéta elegáns otthonokba

Mi az az üvegszálas tapéta, és milyet vásároljunk? Mik az előnyei, és mikor lehet rá szükségünk? Ez a fajta tapéta most nagyon közkedvelt. Ennek pedig kialakítása és anyaga az oka! Nézzük, hogy pontosan miről is van szó!

Mi az az üvegszálas tapéta?

Korábban a külső falak burkolására fejlesztették ki az üvegszálas megoldást. Sokan még innen ismerik a fogalmat. Azonban ez az erős és időtálló burkolóanyag megjelent a belső terekben is. 

Ma már az egyik legkedveltebb és legdivatosabb beltéri burkolatnak számít ez a fajta tapéta. Hogy ennek mi az oka? Egyrészt természetesen időtállósága, hiszen sokféle anyaggal kombinálható, a rossz minőségű falak állapotán is javítani tud, mert szilárd és jól szigetel.

Népszerűségének másik oka a variálhatóság. Ugyanis bármikor, bármilyen mintával újrafesthető, ezért egy otthoni stílusfrissítés során sem kell megválnunk tőle.

Ez a burkolat finom üvegszálakból készül, melyeket fonallá sodornak, és így lesznek végül szövethatásúak. Ennek köszönhető, hogy önmagában mintás tapétáról beszélünk. Az üvegszálaknak köszönhetően nagyon ellenálló az ilyen tapéta.

Mik az előnyei?

Praktikus burkolatról beszélünk. Hogy miért? Egyrészt az eredetileg külső burkolatnak, ipari célzattal gyártott tapétatípus esztétikailag is szerepet kap a beltérben. De legnagyobb előnyei eredeti funkciójában rejlenek, ugyanis rendkívül ellenálló anyag. A málló, könnyen vizesedő falak sem károsítják, és a hőszigetelésben is segíthet.

Az üvegszálaknak köszönhetően annyira ellenálló az anyaga, hogy évtizedeken keresztül használhatjuk az üvegszálas tapétát. Mivel időtálló burkolat, ezért természetesen költséghatékony. Ez a változatosságára is igaz, hiszen elég egyszer kitapétáznunk vele egy helyiséget. Ugyanis annak színét, stílusát folyamatosan változtathatjuk, a tapéta festhető. 

Hogyan helyezzük fel az üvegszálas tapétát?

A tapéta felhelyezését pormentesítésnek kell megelőznie. Ez a lépés a tapadás miatt fontos. El kell távolítani a leesni akaró, régi vakolatot, le kell kaparni a régi papírtapétát. Érdemes kezelni a nedvszívó felületeket is.

A fal előkészítése után a tapéta méretre vágása következik. Ekkor oda kell figyelni arra, hogy a szövési mintázat illeszkedjen. Ezután a speciális, üvegszálas tapétához vásárolható ragasztót kell használnunk. Ezt a fajta tapétát csak így lehet rögzíteni.

Miután megszáradt a felragasztott tapéta, már festhetjük is. Az így létrejövő falfelület mindenféle festékkel kezelhető.

Önmagában mintás tapéta? Milyet vegyünk?

Az üvegszálas tapéta mintáját az üvegszálak szövése adja. Válasszunk elegáns, apró szövésű mintájút, melyet divatos klasszikus kék színű festékkel és arannyal díszíthetünk.

Aki egyszerűbb megjelenést szeretne otthonának adni, természetesebb szövéstípusok közül választhat. Ezek a minták állandóak, ezért alaposan gondoljuk át, hogy milyet szeretnénk. A festés már változtatható.

(Szponzorált tartalom)