keresés menü

Újrahasznosítás a kertben

Az újrahasznosítás témája ma már szinte minden ember fantáziáját megmozgatja. A lényeg, hogy semmit ne a szemétbe dobjunk, amit esetleg valamire még fel lehetne használni. Hiába tekintünk mindenre háztartási hulladékként, számos olyan dolgot készíthetünk otthon, amik még sokáig alkalmasak lehetnek arra, hogy kiszolgáljanak bennünket. 

Aki szeret kísérletezgetni, esetleg sok a kreatív ötlete, az belevághat egy új dologba, ami még hasznos is lesz a számára. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen technikák és megoldások léteznek a kertben történő újrahasznosításra.

Csináld magad!

A Kulteributorok.hu kültéri asztalai és kanapéi sokszor jelentenek megoldást az otthonunk díszítésére. Ezek garantáltan évekig, akár évtizedekig kiszolgálhatnak bennünket. Ha azonban van otthon pár felesleges raklap, amiket egy ideje csak ide meg oda rakosgatunk a garázsban, akkor ideje azokat felhasználni. Egyre többen vágnak bele saját raklapból kerti bútor gyártásába, amihez aztán tényleg nem kell szakembernek lennünk.

Természetesen szerszámok és kiegészítők nélkül nem fog menni, ahogy pár segítő kéz nélkül sem, de alapvetően nem egy megvalósíthatatlan projekt. Mindenekelőtt használjuk ki az internet adta lehetőségeket, hiszen megannyi inspiráló fotót találhatunk ezzel kapcsolatban! A munkafolyamatokat azonban érdemes alaposan megtervezni és átgondolni, így biztosan nem ér minket meglepetés.

Mindennek az alapja a hosszas tervezés

Van egy adott méretű helyünk, teraszunk, erkélyünk, így mielőtt azt berendeznénk és elkészítenénk az új kültéri asztalt vagy bútort, nem árt lemérni, hogy mekkorára lesz szükség. Ha esetleg vettünk már kerti asztalt, ami tartós, mutatós, de úgy gondoltuk, hogy inkább egy raklap kanapét gyártanánk hozzá, abban az esetben ehhez mérjük le a megfelelő helyet. Sokaknál kimarad, de mindenképpen hagyjunk helyet a közlekedésre. Igen kényelmetlen szituáció, ha egymáson kell átmászni ahhoz, hogy le tudjunk ülni.

Alaposan tervezzük meg a bútordarabot, hiszen már egy-egy milliméter eltérés is gondokat okozhat. A raklapot nehéz utólag levágni, ha az túl hosszú vagy széles. Fontos, hogy 1-2 raklap nem lesz elég, számoljuk ki előre, hogy mennyi és milyen alapanyagokra le szükségünk a kivitelezéshez!

Ne használjunk túl régi darabokat!

Hiába gondoljuk úgy, hogy megmentünk egy régi raklapot vagy bármilyen más anyagot, amiből bútort, esetleg dekorációt készíthetünk, ha az már elhasznált. Minél régebbi valami, annál gyakrabban fordul elő, hogy előbb tönkremegy, mint azt gondolnánk. Felesleges időt és energiát, valamint némi pénzt fektetni egy olyan alapanyagba, aminek már amúgy is a kukában a helye.

Egy régi raklapnál például sokkal több csiszolásra, festésre és ápolásra lenne szükség, ami akkor sem éri meg, ha nem akarjuk azt kidobni. Keressünk inkább olyan darabot, amin jól látszik, hogy még alig használták!

(Szponzorált tartalom)