keresés menü

Tudtad, hogy az űrkutatásnak köszönhetjük, hogy megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszer kerül az asztalra?

A HACCP fogalmával sokszor találkozhatunk, azok pedig, akiknek a munkája élelmiszerrel kapcsolatos, pedig minden nap.

Megszületése, mint sok más innováció, az űrkutatásnak köszönhető, mivel kiemelten fontos volt, hogy az élelmiszereket megfelelő biztonsággal tudják szállítani, tárolni és felhasználni is. Egy idő után pedig a világ felismerte, hogy az élelmiszerlánc főbb területein is használható ez a rendszer.

Egyik fő területe a tisztítási folyamatban résztvevő eszközök, amelyekről szükséges szót ejteni.

Mi is pontosan a HACCP?

A Hazard Analysis and Critical Control Points-ból származó mozaikszó, amely egy, az élelmiszerek számára létrehozott minőségbiztosítási rendszer. A termőföldtől az asztalig követi az étel útját, és főként a megelőzésre koncentrál.

Hét alapelvre fókuszálva többek között azonosítja a veszélyeket, és az irányítási/szabályozási/felügyeleti pontok meghatározásával csökkenti a rizikót. Folyamatos monitorozással ellenőrzi, hogy a folyamatot hosszú távon is fenntartják-e.

Fontos része van a tisztítási műveletek során: a munkaterületek megtisztítása és tisztán tartása is komoly szabályozás alá esik, amelyre meghatározott minőségű takarítóeszközöket lehet használni.

Az Aricasa márka épp a HACCP által előírt takarítóeszközök gyártására specializálódott.

A cég (az Ariston Cleaning Solutions S.r.l.) még 1939-ben kezdte meg a működését, és az évtizedek alatt számos fejlesztésnek köszönhetően az iparág egyik legmeghatározóbb alakjává vált.

Az Aricasa felismerte, hogy az élelmiszeripari feldolgozóegységekben fontos, hogy a munka során az eszközök ne csak tartósak, hanem kényelmesen kezelhetőek, ergonómikusak legyenek. Emellett színkóddal látta el termékeit azért, hogy egyértelműen eldönthető legyen, hogy mely területeken lehet használni őket: az előkészítés, a feldolgozás, a csomagolás a raktározás vagy az egyéb területeken. Színkódoltak többek között a padlósúrolók, a több méretben elérhető kefék, a lapátok és nyelek vagy a padló vízlehúzó eszközök.

Ezek a vállalkozások esnek a szabályozás alá

A HACCP Magyarországon ellenőrzött folyamat, és azoknak a vállalkozásoknak kötelezően ki kell építeni, akik bármilyen módon élelmiszerrel foglalkoznak. A húsfeldolgozó üzemen át a vegyesboltig, az élelmiszergyártótól az étteremig minden résztvevőnek szigorúan be kell tartania a követelményeket. De ide tartoznak még a büfék, italboltok és kocsmák, a fagyizók vagy az üzemi konyhák is. A szabályozásokat azoknak is be kell tartaniuk, akik az élelmiszerrel csupán a csomagolás erejéig találkoznak.

A HACCP alkalmazásával megelőzhető, hogy nem jó minőségű vagy higiéniai szempontból kifogásolható termék kerüljön az asztalra.

(Szponzorált tartalom)