keresés menü

Töltsön több időt a szabadban, és szerezze be az Ön számára legideálisabb sátrat!

A tavasz és a jó idő megérkezte egyet jelent a természetben töltött idő megnövekedésével. Hosszabbá válnak a nappalok, megnövekszik a napsütéses órák száma, ki ne szeretne felpattanni az asztala elől és kimenni a természetbe felfedezni annak szépségeit és megnyugtató voltát.

Azonban ahhoz, hogy a hétköznapi sétából többnapos túrát varázsoljon, megfelelő felszerelésre van szüksége. Ilyen elengedhetetlen eszköze a többnapos, természetben töltendő túráknak a sátor.

Számos sátortípus közül válogathat, amely függ a túra jellegétől, a család nagyságától, az időszaktól és a sátor alakjától egyaránt. Sátorral rengeteg pénzt spórolhat, mindamellett, hogy felejthetetlen élményekkel ajándékozhatja meg családját vagy barátait, hiszen nem szükséges éjszakánként több tízezer forintot fizetnie egy apartmanért. 

A sátrak legfőbb típusai

Mindegyik sátornak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt, amelyeket az alábbiakban fogunk felsorakoztatni. A hagyományos A-sátrak ma már őskövületnek mondhatók, hiszen a végtelenségig egyszerű a felépítésük. Mindössze egy egyrétegű ponyvából és két támasztórúdból állnak, amelyet cövekekkel és kábelekkel szükséges rögzíteni. Már nem árusítják azokat, használtan lehet beszerezni, ha szereti a letisztult és egyszerű dolgokat. 

A praktikus kupolasátor nagyobb népszerűségnek örvend, leggyakrabban 2 rúd alkotja a vázát, amelyek a tetején keresztezik egymást, így adva kifejezetten nagy stabilitást a sátornak. Sok esetben nincs is szükség további rögzítésre. Rendkívül gyorsan és egyszerűen felállítható és lebontható, valamint legtöbbször egy praktikus előtér is tartozik hozzá, amely nagyban megkönnyíti a pakolást.

A geodézia típusú sátor az előzőekben említett kupolasátor még stabilabb változata. Több ponton metszik egymást a tartórudak, így a sátor még erősebb és sokkal ellenállóbb a nagyobb szeleknek is. 

Az alagút típusú sátrak leginkább külföldi országokban örvendenek nagyobb népszerűségnek. Ennek a kialakításnak köszönhetően a belső tér teljes mértékben kihasználhatóvá válik, és a téglalap alakjának köszönhetően sokkal kisebb helyen is elfér. Hátrányának mondható, hogy kevésbé stabil, így oldalszélben meg kell erősíteni a rögzítését. 

A sátrak csoportosítása használatuk szerint

Alakjukon túl használatuk szerint is csoportosíthatók a sátrak, így beszélhetünk túrasátrakról, családi sátrakról, expedíciós sátrakról, esetleg ultrakönnyű vagy strandsátrakról egyaránt.

A legnépszerűbbek a túrasátrak, amelyek univerzálisnak mondhatók, mivel a legnagyobb hangsúly a kis súlyon és az összecsukhatóságon van, így a kényelem kissé háttérbe szorul. Azonban egy hosszabb gyalogos túrát követően Ön is jobban fog örülni a kisebb súlynak, és elégedetten fogja álomra hajtani fejét. Legtöbb esetben 2-3-4 személyesek és könnyen felállíthatók, valamint strapabírók. 

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥