keresés menü

Tippek rozáceás bőr kezelésére

Az érzékeny bőr önmagában nem biztos, hogy rozáceás, ám a rozáceás bőr garantáltan érzékenységgel jár. Ilyen esetben az erre a célra készült kozmetikumok és bőrápolók használata javasolt a tünetek enyhítése és a megfelelő kezelés érdekében.

A rozácea kialakulásának okai és típusai

A rozácea kialakulásának pontos oka a mai napig ismeretlen, de többféle tényező is befolyásolhatja megjelenését. Ezek lehetnek genetikai tényezők, gyomor- és bélrendszeri betegségek, ingadozó vérnyomás, nőknél hormonális egyenetlenség, de akár bőratka is.

A bőrbetegségnek négyféle típusa különböztethető meg, melyek az Eritematoid-teleangiektatikus rosacea, Papulopusztuláris rosacea, Fimatózus rosacea és Okuláris rosacea. Létezik egy ötödik típus is, melynek neve Granulomatózus rosacea. Ezek jellemzően a szem környékén és az orr felületén jelennek meg apró, sárgásbarna színű göbök, gennycsomók formájában.

Milyen tünetekkel járhat?

A rozáceás tünetek jellemzően középkorúaknál jelentkeznek először, és váltakozó szakaszokban. Tünetek lehetnek a bőrön megjelenő vörös hólyagok, magas faggyútermelődés (azaz zsíros, olajos bőr) és pattanások megjelenése. 

Eleinte időnként jelentkező bőrpirosodás vagy tartós pír adhat gyanakvásra okot. Emellett a bőrön látványos, elpattant hajszálerek is utalhatnak problémára. A tünetek megjelenhetnek gyulladt, vörös színű hólyagok, göbök formájában is, valamint kötőszövet-felszaporodás miatt az orr megnagyobbodása is előfordulhat.

Hogyan kezelhető?

Minimális, elviselhető tünetek, például bőrpír esetében gyakran elegendő lehet, ha néhány fokkal több figyelmet szentelünk bőrápolási rutinunknak, és speciális készítményeket használunk. Komoly tünetek esetében mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, aki gyógyszeres kezelést, antibiotikumos kúrát is javasolhat.

Érdemes a helloskin.hu speciális kozmetikumait használni a tisztítótól elkezdve a hidratálókrémig. Ezek ugyanis gyengéden bánnak az arcbőrrel, és segíthetik visszanyerni az egészséges, hidratált állapotát. Kerüld a habzó arclemosók és szappanok használatát is, mert ezek gyengíthetik a bőr védelmi funkcióit.

Fontos tudni, hogy a rozácea tünetek időről időre előfordulhatnak a legnagyobb odafigyelés ellenére is. Ha azonban betartjuk a bőrgyógyász által javasolt teendőket, és ügyelünk a megfelelő, egészséges étkezésre, csökkenthetőek a tünetek.

A rozácea végstádiuma azonban rendkívül súlyossá is válhat, mely sebészeti beavatkozáshoz is vezethet, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő kezelésére.

Látogass el a helloskin.hu honlapjára, és fedezd fel az érzékeny és rozáceás bőrre javasolt kozmetikumok széles választékát! Gondoskodj bőröd egészségéről és szépségéről minőségi bőrápoló termékekkel a hatékonyság érdekében!

(Szponzorált tartalom)