keresés menü

Terhesség alatt cseréld le a kávéd matchára!

A terhesség hónapjai nemcsak a boldog várakozásról és készülődésről szólnak, hanem a lemondásokról is. A kismama többek között nem fogyaszthat alkoholt, egészségtelen ételeket, és a koffeinbevitelt is csökkentenie kell.

Egy vérbeli kávéimádó számára ez nem egyszerű, hiányozhat a napi koffeinadag, és a megszokott kávéfőzési ceremónia is elmarad. De ezt is, azt is pótolhatjuk egy jóval egészségesebb alternatívával: a smaragdzöld matchával. 

Mennyi koffeint tartalmaz a matcha?

A matchában is van koffein, de nem akkora mennyiségben, mint a kávéban. Egy csésze kávé átlagosan 90 mg koffeint tartalmaz, de ez a kávé típusától és a főzés módjától függően lehet 65-120 mg. Terhesség idején azonban nem ajánlott napi 200-300 mg koffeinnél többet bevinni. 

1 gramm matcha – ami körülbelül fél kávéskanálnyi tea – 34 mg koffeint tartalmaz, azaz egy teáskanálnyi adag 68-70 mg-ot. Ez a mennyiség jóval az ajánlott határérték alatt van, így egy-két csésze matchát nyugodtan fogyaszthat a kismama. 

Ráadásul a matchában lévő koffein felszívódása jóval lassabb és egyenletesebb, mint a kávéban lévő vegyületé, ami hirtelen löketet produkál. A matchában lévő L-theanin hatására a koffein tartós energiát biztosít akár órákon át, miközben lassan felszívódik. Így nemcsak a szellemi frissességünkről gondoskodik, de kutatások szerint a fizikai teljesítményt is növelheti, akár 30 százalékkal.

Milyen egyéb, egészségre pozitív hatásai vannak a matchának?

Ugyancsak az L-theanin a felelős a stressz csökkentéséért, a hangulatunk javításáért és az éberség növeléséért is. Éber nyugalmi állapot alakul ki, a kávézás után megszokott feszültség és izgalom nélkül. 

A matcha antioxidáns tartalomban felülmúlja a szuperétel áfonyát is: 14-szer több antioxidáns található benne. A narancsnál 70 százalékkal több vitamint és a spenótnál 9-szer több béta-karotint tartalmaz. 

Erősíti az immunrendszert, a szervezet védekezőképességére jó hatással van. A benne lévő klorofill miatt erős méregtelenítő és vértisztító is. Magas antioxidáns szintje segítségével harcol a szabadgyökök ellen, késleltetve a bőröregedést és a ráncok kialakulását. 

A terhesség alatt is nagyon fontos, hogy odafigyelj a koleszterinszintre és a vérnyomásra! Ezeket is szinten tartja a matcha, amennyiben napi rendszerességgel fogasztasz belőle, megakadályozza az erekben a plakkok lerakódását. 

A matcha a terhesség előtti alakod visszanyerésében is segít

Ha a matcha fogyasztásának jó szokását a szülés után is megtartod, akkor abban is támogathat ez a “csodatea”, hogy visszanyerd a régi formád. Milyen módon tud ehhez hozzásegíteni?

Már napi egy csésze is elősegíti a zsírsejtek lebomlását a szervezetedben. Ezentúl a matcha akár 40 százalékkal képes felgyorsítani az anyagcserét is. 

Fogyaszd nyugodtan az M Matcha által forgalmazott teát terhesség alatt és után is!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥