keresés menü

Szerinted is tanulóbarátabb lett a felnőttképzés?

Alig tíz évvel ezelőtt hallani sem lehetett olyanról, hogy a képzők online tartsanak meg tanfolyamokat. Ez persze sok mindennek gátat szabott. A bejárás sok embernek lehetetlen volt, így elesett attól, hogy átképezze magát egy másik szakmára. 

Akadt szép számmal olyan eset, amikor csak az ország másik felén indult egy bizonyos, felettébb speciális tanfolyam, ami a távolság miatt szintén sok ember számára meghiúsította az újabb képesítés megszerzését. És akkor még nem is ejtettünk szót arról, hogy az iskolába való eljutás hány órát vett el a családtól, a munkától és persze a tanulástól.

Aztán jött a pandémia, és az OKJ rendszer átalakítása, és ez igencsak kedvező konstrukciókat hozott a tanulni vágyó felnőttek számára. Ugye Te is találkoztál már az online, a távoktatás vagy épp az e-learning szavakkal, amikor szakmai tanfolyamot kerestél magadnak?

Mik közül választhatsz?

Az Alfakapos.hu OKJ képzései és tanfolyamszervezői csapata segítséget nyújtanak neked most abban, hogy átlásd, milyen képzési formák közül tudsz választani. Ez miért fontos? Azért, mert nem mindenkinek való egy bizonyos forma, és lehet, hogy amíg neked a levelező oktatás jön be, addig másnak csak a tantermi órák bizonyulnak hasznosnak.

De lássuk is, mik közül választhatsz!

  1. Online tanfolyam: a képző által összeállított tananyagot Te egyedül dolgozod fel, és sajátítod el.
  2. Távoktatás: a képző adja a tananyagot, melynek java részét egymagad rágod át, viszont vannak menetrend szerinti online kontaktórák, amikor az oktatók segítenek neked.
  3. E-learning tanfolyam: online kontaktórákon adják át az oktatók a tananyagot, melyet természetesen elektronikusan is biztosítanak.
  4. Levelező képzés: teljesen az egyéni ritmusod szerint tudsz haladni, és tudod leadni a házi feladatokat.
  5. Tantermi oktatás: amikor minden úgy történik, ahogy a klasszikus értelemben vett oktatás során szokott, tanár és tanulók egy teremben dolgoznak együtt.

Most biztosan azon töröd a fejed, hogy Te szíved szerint melyiket választanád.

Mindegyik formának megvan a létjogosultsága

Azzal, hogy ennyi formában lehet tanulni, egészen széles réteg előtt nyílt meg a felnőttképzés. Most már tud tanulni az is, aki nehezen tudja elhagyni a lakóhelyét, aki teljesen rendszertelen munkaidő-beosztással dolgozik, és az is, aki esetleg beteg.

Persze vannak olyan szakmák, ahol kizárólag csak az egyik vagy a másik forma valósulhat meg, de erről az Alfakapos.hu szakmai csapata teljes körű felvilágosítást tud adni neked.

Döntsd el, neked mi a fontosabb!

Mielőtt belevágsz egy képzésbe, feltétlenül kérdezd meg magadtól: inkább a kényelmes otthoni fotelből tanulnál? Van elég önfegyelmed, hogy minden nap szánj rá időt? Jobban hat a teljesítményedre, ha azonnal kapsz visszacsatolást? Szeretsz ismerkedni? Inkább magadnak való vagy, és feszélyez az emberek jelenléte?

Ezek a tényezők mind meghatározzák azt, hogy melyik tanfolyami forma irányába érdemes elindulnod, ezért ha azt szeretnéd, hogy erőfeszítéseidet siker, azaz bizonyítvány koronázza, akkor alaposan fontold meg a döntésed!

(Szponzorált tartalom)