keresés menü

Szállodai illemtan kisokos

A mögöttünk lévő nehéz időszak után a turizmus végre lassan éledezni kezd, és újból van már lehetőség arra, hogy például egy wellness szállodában pihenjük ki a fáradalmainkat. Ennek apropóján most nézzünk meg pár olyan alapvető illemszabályt, amiknek bár egyértelműnek kéne lenniük, de a szállodai dolgozók tapasztalatai alapján a vendégek sokszor mégis megfeledkeznek róluk. 

Megérkezés, szoba elfoglalása

Minden szálloda megad egy-egy idősávot, amikor az érkező vendégeknek lehetőségük van a becsekkolásra és a szobáik átvételére. Ezt tartsd tiszteletben, és kalkuláld úgy az utazást, hogy ezen időtartam alatt érkezz! Ha mégis előbb érnél oda, akkor fogadd el, hogy várnod kell, mert a szobád még nem áll készen.

Ha pedig az az eset áll fenn, hogy valamilyen előre nem látható ok (például közlekedési dugó) miatt késni fogsz, és jóval az érkezési időszak után tudod csak átvenni a szobád, akkor erről illik értesíteni a szálláshelyet is. Csak egy telefonba kerül, és sokkal megértőbbek lesznek, mintha váratlanul zuhansz be késő este. 

Alacsonyabb kategóriájú szállodában neked kell gondoskodni a csomagjaid felviteléről a szobába, nívósabb helyeken viszont ezt a londiner átvállalja. Amennyiben rábízod a felpakolást, illik borravalóval jutalmazni a munkáját. 

A szobában

Bár egyes vendégek úgy vélik, hogy mivel fizettek a szobáért, ezért bármihez joguk van, aki azonban józan ésszel gondolkodik, az belátja, hogy egy szállodában is vannak olyan viselkedési normák, amiket be kell tartani. 

Először is, a szobádra tekints úgy, mintha egy ismerősödnél szállnál meg; ugye az ő lakásában sem csinálnál rendetlenséget? Tartsd kulturáltan a környezetedet, használd a szemetest, ne hagyd szanaszét a ruháidat, reggelente pedig ágyazz be magad után. Persze ettől függetlenül lehet napi takarítást kérni, de a szobaasszonynak nem az a dolga, hogy elpakolja szennyesedet vagy megpucolja a cipőidet. 

Sok szállodában található a szobában minibár: ez egy olyan kis méretű hűtőszekrény, amit a Gasztronagyker oldalán is láthatsz. Ezekben általában üdítők és alkoholos italok sorakoznak, amiknek az elfogyasztása legtöbbször nincs benne a szoba árában! Vagyis amit megiszol, azért külön kell fizetni (sokszor igen borsos összegeket). A használata természetesen nem kötelező, de ha mégis igénybe veszed, akkor ne reklamálj, ha a fogyasztást hozzáírják a számládhoz! 

A szállodában tartózkodás alatt

Nyaraláskor mindenki szereti egy kicsit elengedni magát, de ne feledd, hogy mások is vannak ott rajtad kívül, akik szintén pihenésre vágynak! A szobában – de főleg a folyosón és egyéb közös helyiségekben – ne hangoskodj, ne csapkodd az ajtókat, és ne trappoló léptekkel közlekedj.

A személyzet tagjai pedig bár azért dolgoznak, hogy te jól érezd magad, de nem a szolgáid, ezért viselkedj velük udvariasan. Ne fukarkodj a “kérem” és “köszönöm” szavak használatával, az illemtudó hangnemmel és a napszaknak megfelelő köszönéssel.

(Szponzorált tartalom)