keresés menü

Szakértők ajánlása: kerüljük az olcsó nyomtatókat!

Ha egy új irodai eszközről vagy otthoni gépről van szó, a vásárlás során az egyik első paraméter, amit alaposan megvizsgálunk, az az árcédulán szereplő összeg. Ez természetesen nem egy hibás megközelítés, azonban vannak helyzetek, amikor nem ennek kell lennie az elsődleges szempontnak. Ilyen például az irodai nyomtatók beszerzése.

Miért nem biztos, hogy jó megoldás az olcsó nyomtató?

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy milyen nyomtatót vegyek, a saját magunk által adott válaszban biztos szerepel az, hogy “olcsót”. Ez azonban nem biztos, hogy jó megoldás, ha irodába akarunk ilyen eszközt vásárolni. Szerencsére ma már olyan szakértők segítségét tudjuk igénybe venni a beszerzés során, mint amilyen a TechOffice is.

Érdemes azonban sorra venni, hogy mégis milyen veszélyei vannak az olcsó nyomtatónak. Kezdjük a sort az élettartammal: abban bizonyára egyetérthetünk, hogy egy olcsó eszköz biztosan nem fog hosszú távú megoldást jelenteni egy cég számára. Ezeket a gépeket nem feltétlenül irodai környezetre tervezték, ahol naponta több tucat, de akár száz oldalt is ki kell nyomtatni. Ezért is fontos, hogy megnézzük a nyomtató vásárlása során, hogy mi az ajánlott havi nyomtatási mennyiség, valamint a maximális kapacitás. Ezeket érdemes betartani, ha azt szeretnénk, hogy a nyomtató hosszú távon is velünk maradjon.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az olcsó nyomtató vásárlását könnyen megúszhatjuk, de a fenntartását már kevésbé. Ezekhez a gépekhez a tintapatronok és tonerek eléggé drágák, sőt, sokszor konkrétan ugyanannyiba kerülnek, mint maguk a nyomtatók. Ez azért van így, mert a gyártók az eszköz eladásából kevés hasznot szereznek, így azt a kiegészítőkön kell “visszahozniuk”.

Vannak helyzetek, amikor az olcsó nyomtatók jelentik a megoldást

Természetesen, ha ennyire rosszak lennének ezek az eszközök, akkor senki nem is vásárolna ilyet. Vannak helyzetek, amikor csak ezek a gépek jelentenek megoldást. Ilyen például az, amikor csak pár hónapra van szükség nyomtatóra, vagy egy ideiglenes nyomtatóra, amíg megérkezik az “igazi”. 

Pár fős mikrovállalkozások esetében vagy egyéni vállalkozóknál is sokkal kisebb nyomtatási volumenre van szükség, így számukra is jó megoldás lehet egy olcsó eszköz. Ugyanúgy induló vállalkozásokhoz is ajánlott belépőszintű nyomtatót választani, mivel az első időszakban szinte biztosan nem lesz szükség hatalmas nyomtatási kapacitásra.

Hosszú távú megoldáshoz keressük a minőséget

Előbb-utóbb a jelenlegi nyomtatót le kell majd cserélni, ekkor pedig érdemes alaposan körüljárni a témát, hogy mégis melyiket válasszuk. A nyomtatási kapacitásra különösen figyeljünk oda, fontos, hogy ne olyat válasszunk, ami “éppen belefér”, mert az sem előnyös, ha mindig maximum teljesítményen pörög az eszköz. A legfontosabb, hogy mindig a minőség legyen az elsődleges szempont, ami alapján beszerezzük az iroda legújabb tagját.

(Szponzorált tartalom)