keresés menü

Spórolj akár tízezreket a hitelednél! Mutatjuk a trükköt

Mindenki szeretne spórolni, így nyilván te is szeretnél pl. a hitelednél. Tudjuk, hogy nem egy szokványos kijelentés ez, de igenis lehet a kölcsöneink esetén is csökkenteni a kiadásainkat. Persze a legegyszerűbb az, ha fel sem veszed, de nyilván most nem erről lesz szó. Nézzük is, hogy mi az a trükk, ami segíthet nekünk.

A trükk, amivel akár drasztikus mértékben is spórolhatsz a hiteleden

Számos személyi kölcsön elérhető a piacon, melyek nagyon kedveltek. Bár a koronavírus berobbanása csökkentette ezek népszerűségét, mára már újra nagyon népszerűvé váltak. Sőt, tovább nőtt a népszerűségük, már túlszárnyalva a pandémia előtti időszakot is. Bár az MNB időközben alapkamatot emelt, így nőttek ezen hiteltermékek kamatai is, ez sem tántorította el az igényléstől az embereket.

Az igazi trükk az, hogy van a pénzintézeteknél lehetőség kamatkedvezményre. Ebből akár több is lehet egy-egy kölcsönnél, érdemes ezeknek utánajárni. Ezek jelenthetnek akár csak 1-2%-ot, de nagyobb hitelösszeg esetén már akár egy 5-6%-os csökkenés is simán elérhető.

Egy átlagos THM érték személyi kölcsönök esetén 10% felett van, de akár 20% körül is lehet. Ebből nem lenne rossz azért lefaragni 5-6%-ot, igaz? Ezzel havi szinten több ezer forintot is spórolhatsz a törlesztőrészleten. Ez a teljes futamidő alatt pedig több tízezer vagy akár százezres nagyságrendű csökkenést is eredményezhet.

De miért vennél fel magasabb összeget? Ennek mi értelme van?

Mint írtuk is, ezzel a legtöbb esetben spórolhatsz. Ha nagyobb összeget kérsz, és megfelelsz a feltételeknek, akkor örömmel fogják csökkenteni a kamataidat, ezáltal a kölcsönöd THM értékét. 

És hogy mit csinálj a magasabb felvett összeg azon részével, amire nincs is szükséged? Ha tudsz egy jó és biztos befektetést, akkor miért ne fektetnél be? De igazából az igazi trükk ezzel az összeggel nem más, mint az előtörlesztés! Egy valamire azonban mindenképp figyelned kell: ne legyen olyan feltétel a szerződésedben, hogy előtörlesztés esetén elveszted a kamatkedvezményt.

Ha ez rendben van, akkor a fennmaradó összeget fizetheted is tovább a kedvezményes kamattal. Azzal viszont számolnod kell, hogy az előtörlesztés szinte minden esetben díjköteles, és minél nagyobb összeget érint, annál többe fog kerülni. De még így is megéri, ha a fennmaradó tőkét sokkal jobb kamattal tudod törleszteni.

Költöztetést fizetni csak utólag

Mielőtt felvennél bárhol is egy hitelt, hasonlítsd össze a személyi kölcsönöket a Banknavigator oldalán! Fontos, hogy ne csak a kamatokat nézd, mert más költségek is lehetnek egy ilyen ügyletnél. Lehet, hogy számolnod kell számlavezetési díjjal is, mely akár elviheti a teljes összeget, amivel jobbnak tűnik elsőre egy ajánlat.

Akár pénzintézeten belül is lehet több ajánlat, így egy banknál mindet érdemes szemügyre venni. És nagyon fontos, hogy véletlen se ess abba a hibába, hogy csak a THM-et vagy a kamatlábat nézed!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥