keresés menü

Spirulina alga kutyáknak, macskáknak – melyek a jótékony hatásai?

Egy kicsi, mikroszkopikus egysejtűről van szó, amely tartalmaz fehérjéket és vitaminokat, így tehát a spirulina alga lényegében egy szuperélelmiszernek tekinthető. Mivel rengeteg értékes anyagban gazdag, jótékony befolyással lehet kedvenceink szervezetére.

Mikor érdemes spirulinát adni állatunknak?

A Grandopet.hu táplálékkiegészítői között spirulina algát tartalmazók is megtalálhatók, amely különösen javasolt műtéteket követően a lábadozás időszakában, allergiás panaszok kiegészítő kezeléseként, méregtelenítés céljából, kellemetlen szájszag esetén, valamint akkor is, ha túl sok gyomorsav termelődik. 

Mivel nagyobb koncentrációban tartalmaz funkcionális tápanyagokat, mint fehérje, vitaminok, enzimek, nyomelemek, omega-zsírsavak, aminosavak, sőt, még klorofil is, joggal tekinthetjük egy kiváló vitamin- és fehérjeforrásnak.

Az ebből fakadó előnyei pedig, hogy kedvencünk energikusabbá válhat, ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben, fényesebb bundával büszkélkedhet. Ugyanakkor a fogyasztása által fenntartható az optimális bélflóra. Omega-6 zsírsav-tartalma okán pedig gyulladáscsökkentő hatást is közvetít.

Milyen egészségügyi problémák esetén ajánlott?

Javasolt a spirulina adása, amennyiben kedvencünk túlsúllyal küzd, ugyanis az alga étvágycsökkentő, zsírégető hatást közvetít. Mivel magas a jódtartalma, pajzsmirigy-alulműködés esetén is bevethető. Az alga antihisztamin hatással is bír, ebből kifolyólag allergiás panaszok megléténél is segítségünkre lehet.

Emellett számos panasz esetén megfontolandó az alkalmazása, például ha kedvencünknél emésztési és ízületi problémákat tapasztalunk, de fogkő meglétekor, illetve fogínygyulladás fennállásakor is ajánlott.

Mivel a spirulina erős antioxidáns, így idősebb, beteg állatoknál is javasolt. Fontos azonban, hogy a kúraszerű alkalmazás előtt, kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hiszen nem maradhat el bundás barátunk egészségügyi állapotának felmérése, a meglévő betegségek feltérképezése, és ennek fényében lehet csupán belekezdeni az adagolásába.

Milyen formában vihető be a szervezetbe?

Ebek és cicák számára is beszerezhetők az algát tartalmazó tabletták, illetve por állagú termékek is, ez természetesen állatunk szokásaitól is függ. Megeshet, hogy egyes kutyák jutalomfalatként gondolnak rá, és örömmel behabzsolják, míg a cicák közül akadnak gyanakvóbbak is, akikkel csak nedves tápba rejtve lehet megetetni. Ami pedig az adagolást illeti, a kedvenc súlyához mérten, a csomagoláson feltüntetett útmutató alapján kell eljárni, amennyiben az állatorvos nem határoz meg egyedi adagolást.

A táplálékkiegészítők mellett már bizonyos tápok – mint az N&D Spirulina sorozata – is tartalmazzák, valamint fellelhető az alga egyes jutalomfalatokban is.

(Szponzorált tartalom)