keresés menü

Pendrive minden alkalomra

A pendrive-ok hosszú ideje nagyon népszerű adathordozó eszközök. A hosszú évek alatt pedig igen nagy változatosságra tettek szert. Legyen elegáns vagy figura formájú, ma már mindenki találhat olyat, ami pontosan hozzá illik.

Nem mindegy a tárhely

Az elsődleges szempont pendrive választásánál mindig a belső tárhely. Ezek az eszközök ma már egy gigabájttól egészen egy terabájtig képesek adatot eltárolni, és összehasonlíthatatlan a különbség a két véglet között.

Míg a korábbi viszonylag kicsinek számít, és pillanatok alatt meg lehet tölteni, addig az utóbbi olyan hatalmas, hogy csak nagyon kevés helyzetben van rá szükség. A hétköznapi igényeknek az alsó középmezőny felel meg leginkább.

Általában a 16, illetve 32 gigabájtos pendrive-ok azok, amelyek kényelmesen eltárolnak több fényképalbumot vagy filmet. Azonban nagyobb gyűjtemények számára már érdemes a 128-256 gigabájtos tárhely magasságában nézelődni.

A pendrive-ok kialakítása

A tárhely mellett a leginkább lényeges különbség az USB csatlakozók terén van. Ugyan ma már igen ritkák, továbbra is előfordulnak az 1.0-ás és 1.1-es portok. Ezek a többi verziónál lényegesen lassabbak, ezért érdemes elkerülni őket.

Az USB 2.0 vagy 3.0, illetve az újabban megjelenő 3.1 és 3.1 GEN2 már jelentősen felgyorsítja az adatcserét. Ez utóbbiakat akár “C” típusú csatlakozóval is megtalálhatjuk, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a régi számítógépek esetében nem feltétlenül célszerű a lehető leggyorsabb pendrive-ot venni, hiszen nem biztos, hogy tudod hasznosítani.

Amik még szintén érdekesek lehetnek, azok a biztonsági tényezők. Mivel félvezető elemekből épül fel egy pendrive, erős mágneses terek károsíthatják, valamint a szokásos fizikai behatásoktól, mint az ütődés, nedvesség, illetve por, szintén óvni kell.

Ilyen helyzetekre találták ki a megfelelő védelemmel ellátott verziókat, amelyek különösen hasznosak olyankor, amikor fontos adatokat tárolunk rajtuk. Ezek el vannak látva hővédelemmel és vízhatlansággal, valamint porállóak és ütésállóak.

Formák és figurák

Ugyan objektív szemmel nézve ezek a tényezők határozzák meg, hogy melyik pendrive a legjobb számunkra, mégis nagyon nagy szerepet játszik a kinézetük, amikor választásra kerül a sor.

A leggyakoribb egy egyszerű céges logó, de akár a saját ábránkat vagy monogramunkat is egyedi megrendelés alapján a pendrive-ra tehetjük. Emellett előfordulnak igazán apró darabok, amelyek célja, hogy kényelmesen elférjen akár a pénztárcánkban is.

Azonban talán a leginkább szembeötlő verziók azok, amelyek valamilyen figurát ábrázolnak. Amellett, hogy nehéz elveszteni vagy más pendrive-jával összekeverni, egy ilyen adathordozó gyűjtemény együtt különösen jól mutat.

Legyen szó egy egyszerű, de elegáns, vagy egy színes és formás pendrive-ról, a Gigaplaza Webáruház külső adathordozói között bármelyiket bármekkora tárhellyel megtalálhatod.

(Szponzorált tartalom)