keresés menü

Párásítsunk télen-nyáron!

A megfelelő beltéri páratartalom komfortérzetünk és egészségünk miatt is fontos. A 40-60% közötti arány mondható ideálisnak. Ha magasabb, akkor túlzottan párás lesz a levegő, ami allergiához és penészesedéshez vezethet. Abban az esetben, ha alacsonyabb, akkor a szárazság irritálja a nyálkahártyát, és megnő a légúti megbetegedések kockázata is.

Szerencsére mindkét problémára van megoldás. Túl nagy páratartalom esetén használjunk páramentesítő készüléket! Ha pedig lecsökken a pára mennyisége, akkor érdemes kipróbálni például a BonAir.hu párásító berendezéseit. Számtalan magas minőségű eszköz található itt az ultrahangos típusoktól a Salvus vizes verziókon át a melegpárásítókig. Közel 20 éves tapasztalatukkal szaktanácsadás terén is állnak rendelkezésünkre.

A száraz a levegőről

Ősz végén, amikor beindul a fűtési szezon, a levegő sokkal szárazabb lesz. De ugyanez igaz nyáron is, ha sokat használjuk a klímát. Ennek következtében gyakran könnyezik a szemünk, kiszáradnak a légutak és a bőr, majd irritáció jelenik meg.

A bútorokra sincs jó hatással, sokkal könnyebben alakulhatnak ki rajtuk repedések. Egy megfelelő párásító berendezéssel orvosolható ez a probléma, és ideális páratartalom alakítható ki otthonunkban.

Párologtatók vagy párásító berendezések?

Régen elterjedtebb párásító eszközök voltak a párologtatók, de vannak, akik még ma is ezeket használják. Kis, radiátorra helyezhető tárgyak, amelyekbe vizet lehet tölteni. Valamennyire párásítják ugyan a száraz légteret, de a teljesítményük és a pozitív hatásuk messze elmarad a mai, modern párásító berendezésekétől.

Kiknek tesznek jó szolgálatot a párásítók?

A párásító készülékeket mindenkinek érdemes használni akkor, ha a környezetében száraz a levegő. Kiknek ajánlott leginkább és miért?

  • Csecsemőknek és kisgyermekeknek azért, mert a légúti megbetegedéseket meg lehet velük előzni, és az alvást is javítják.
  • A nedvesebb levegő csökkenti az irritációt allergiásoknál, és az asztma tüneteit is enyhíti.
  • Sokan küzdenek bőrproblémákkal, amit súlyosbíthat a száraz levegő. Például az ekcémásoknak kifejezetten jót tesz a párásító, mert növeli a bőr hidratáltságát.

A párásítók típusai

Két fő csoportját különböztetjük meg a párásító berendezéseknek. Ezek a meleg- és hidegpárásítók. Előbbiek felforralva a vizet, gőzt bocsátanak ki, ami növeli a páratartalmat. Utóbbiak pedig a víz által nedvesítik a levegőt. A hideg elven működők lehetnek ultrahangos és nedvesítő betétes (párologtató) készülékek, melyekhez soroljuk a párologtató párásítókat és a légmosókat is.

Amikor párásító készüléket vásárolunk, mindig vegyük figyelembe az adott helyiség méreteit, a szárazság mértékét és az egyéni igényeinket! Ezek mentén a BonAir.hu termékei között szinte biztos, hogy megtaláljuk az ideális berendezést.

(Szponzorált tartalom)