keresés menü

Otthonunk egyik legfontosabb dekoreleme: a függöny

Egyetlen lakás sem nevezhető otthonosnak mindaddig, amíg utolsó simításként a függönyök is fel nem kerültek az ablakokra. Ezek a textilek csodásan kiegészítik az egyes helyiségeket, nem véletlen, hogy sokan még a legkisebb ablakokra is tesznek fel függönyt. De milyen stílust válasszunk?

A különleges megjelenésű spagettifüggönyök

Spagetti- vagy zsinórfüggöny – e két megnevezés ugyanazt a típust takarja, ami bár kevésbé elterjedt, viszont roppant mutatós. A lényege, hogy nem egy nagyméretű textildarabból áll, hanem sűrűn egymás mellé varrt, apró zsinórok alkotják, amik tényleg úgy néznek ki, mintha hosszú spagettitészták lennének.

Izgalmas megjelenésük miatt remekül alkalmazhatóak bármely helyiségben, sőt; mivel úgymond “átjárhatóak”, ezért akár ajtókeretre is felrögzíthetjük őket. Ez esetben térelválasztóként funkcionálnak, tehát bátran használjuk őket olyan helyiségek között, ahol nincs felszerelve ajtó, de azért nem szeretnénk, hogy zavartalanul be lehessen látni.

Remek megoldás például a konyha és az étkező, az étkező és a nappali, vagy akár az előszoba és a nappali elválasztására. A szellős, lágy esésű anyag szinte végigsimogat, ahogy áthaladunk a zsinórok közt, de ha épp útban lennének, akkor egy függönyelkötő segítségével akár két oldalra félre is húzhatjuk, így is nagyszerűen mutat.

Természetesen ablakokon is használhatjuk, hisz átengedi a fényt, ezáltal pompásan feldobja a nappali, a hálószoba vagy a dolgozószoba megjelenését. Csupán abban az esetben kerülendő, ha kisgyermek vagy kutya, macska is él a lakásban, aki esetleg játékszernek nézi, és rángatni kezdi a zsinórokat.

A spagettifüggönyök többsége mosózsákba téve gépben is tisztítható, és vasalni sem kell őket.

A fényáteresztő függönyök

A függönyök célja általában nem az, hogy kizárják a napfényt (kivéve a sötétítőfüggönyöket), ezért válasszunk vékony, lenge anyagokat, melyek a kíváncsi tekinteteket nem, a világosságot viszont zavartalanul beengedik.

A sima fehér örök klasszikus, de a csipkés és mintás darabok sem mennek ki soha a divatból. A mintás függönyök vagányak és mutatósak, de figyelni kell arra, hogy a motívumok passzoljanak a szoba stílusához (egy keleties hangulatú nappaliban például remekül mutat egy lótuszvirágos vagy mandalákkal díszített darab). 

Az szintén ránk van bízva, hogy a rövidebb vagy a hosszú, földet seprő függönyöket részesítjük előnyben.

A sötétítőfüggönyök

Ezeket elsősorban a hálószobában érdemes alkalmazni, hisz itt lényeges, hogy a sötétben zavartalanul tudjunk pihenni. A 90%-os és afölötti fényzáró képességgel rendelkező függönyök már képesek jóformán koromsötétet csinálni, így a redőny is helyettesíthető velük. A 60-80%-os fényzáró textilek csupán félhomályt eredményeznek, de sokszor ez is elegendő.

A sötétítőfüggönyöket illetően szintén széles a választék a színt és a stílust illetően, így itt megintcsak az a fő szempont, hogy passzoljon a szoba többi eleméhez. 

(Szponzorált tartalom)