keresés menü

Otthon dolgozni sem fenékig tejfel – avagy a home office árnyoldalai

A pandémia előtt a home office jellegű munkavégzés hazánkban még gyerekcipőben járt, a járvány kitörése után viszont sokan megtapasztalhatták, milyen otthonról dolgozni. Habár ez egy igen kényelmes és szabad életforma, mégis akad néhány hátránya.  

Nagymértékű önfegyelmet igényel

Az egyszerű munkavállaló hozzászokott, hogy van egy meghatározott munkaideje, amit végig kell dolgoznia, mert a főnök figyelő szemei bizony észreveszik, ha nem a feladataival foglalkozik. Ám amint lejár a munkaidő, máris félre lehet dobni mindent, és irány hazafelé. 

Nos, ha az ember otthonról dolgozik, akkor ez teljesen másképp működik. Még ha van is kötelező munkaidő, akkor sincs folyton szem előtt, akkor tart szünetet, amikor kedve tartja. A projekt jellegű munkáknál pedig még az sincs megszabva, hogy naponta hány órát kell dolgozni, csupán határidőre kész kell lenni a feladatokkal. 

Ez a nagy szabadság azonban hátrány is lehet, ha nincs meg a kellő önfegyelem. Hisz oly könnyű elcsábulni reggel még egy kis szundikálásra, napközben egy kis szünetre, majd mire észbe kapunk, már eltelt egy egész nap úgy, hogy alig haladtunk a feladatainkkal. 

A hatékony home office-hoz tehát az kell, hogy ellenálljunk a kísértésnek, és igenis a munkára koncentráljunk, annak ellenére, hogy a munkaadónk nem les minket árgus szemekkel. 

A társasági élet hiánya

Habár valaki sokkal jobban szeret egyedül, otthona nyugalmában dolgozni, a többségnek azonban hiányoznak a csevegések a munkatársakkal, az együtt töltött ebéd -vagy kávészünetek, és a közös ötletelések. 

Otthon gyakran csak a csend vesz körül, ami könnyen ahhoz vezet, hogy magányosnak érezzük magunkat. Még mielőtt túlságosan elhatalmasodna rajtunk az egyedüllét érzése, gondoljunk arra, hogy azért ennek is megvan a jó oldala. 

Nincs például állandó alapzaj, nem szakítanak félbe a kollégák miközben nyakig ülünk a munkában, és senkit sem zavarunk azzal, ha zenét hallgatunk munka közben. Otthon egész nyugodtan szólhat a kedvenc rádiócsatornánk műsora a háttérben, és még csak fülhallgató sem kell hozzá. 

Az Online Rádió weboldalán kedvünk szerint válogathatunk a csatornák közt, és senkitől sem kapunk majd kellemetlen megjegyzéseket azért, mert például idegesíti Balázsék poénkodása vagy falra mászik a retro zenéktől. 

Mozgásszegény életmód

Az emberek nagy része alapvetően is túl keveset mozog, de ez még inkább jellemző azokra, akik otthon dolgoznak. Hiszen így akár egész napok eltelhetnek úgy, hogy ki sem lépünk a lakásból, míg a “bejárós” munkahelyekre el kell jutni, és gyakran az épületen belül is mozgunk napközben. 

Az otthoni munkavégzés viszont sokakat igen lustává tesz, ezért home office esetén még fontosabb, hogy naponta legalább 20-30 percet szánjunk a testmozgásra, lehetőleg odakinn, a friss levegőn. 

A kutyások ilyen szempontból előnyben vannak, hiszen nekik muszáj levinni sétálni kedvencüket, akkor is, ha legszívesebben ki sem mozdulnának. 

(Szponzorált tartalom)