keresés menü

Öt érdekes tény a változókorról

Több tévhit is kering a változókor időszakáról, melyeket érdemes tisztázni. Például a teherbeesés kérdése is ilyen. Íme öt érdekesség, amely megkönnyíti a folyamat megértését. 

1.Tudtad, hogy a menopauza görög-latin kifejezés?

A menopauza görög-latin eredetű szó, mely a havi vérzés kimaradására utal. Ugyanis a “hónap” és a “szünet” szavak összekapcsolásával utal erre a folyamatra. A változókor szakaszait a menopauza szóhoz csatolt, időre utaló előtagokkal szemléltetjük. Így a változókort megelőző szakasz a premenopauza, majd a változókor korai szakasza a perimenopauza lesz. Végül a menopauza, majd a postmenopauza következik. 

A változókorra a klimax kifejezést is előszeretettel használja a köznyelv és a tudomány is. Ez a szó görög eredetű, és a kritikus, nehéz időszakra utal, a krízis szóval összefüggésben. 

2. A tünetek hátterében főleg az agyalapi mirigy tevékenykedése áll

Köztudott, hogy a változókorral komoly hormoningadozás jár együtt. Ennek az agyalapi mirigy a fő okozója. Ugyanis az agyalapi mirigy érzékeli, hogy a petefészek kevesebb ösztrogént termel, mint korábban. Erre pedig úgy reagál, hogy a petefészek ösztönzése céljából elkezdi növelni az LH és FSH hormonok termelését. 

Ennek hatására növekedni kezd a szervezet ösztrogénszintje, majd persze végleg kimerül. Ezek a folyamatok, a különböző hormonok szintjének ingadozása sok változókori tünet okozója. Persze vannak olyan tünetek, melyek hátterében inkább lelki folyamatok állnak. 

3. Változókorban is lehet teherbe esni!

Sokan a változókor sokszínű tünetegyüttesének megjelenésétől kezdve már biztosak abban, hogy nem eshetnek teherbe. Pedig ez nem így van. Az előző pontban leírt hormonváltozások is jól szemléltetik a folyamatot, mely során a nők még termékenyek maradnak. 

Habár a perimenopauza alatt már megjelenik a menstruáció alkalmi kimaradása, a hormonok továbbra is termelődnek. Valójában még a menopauza alatt sem vagyunk teljesen védettek, az utolsó menstruáció után egy évvel lehetünk csak biztosak abban, hogy a postmenopauza szakaszába léptünk, és már nem vagyunk fogamzóképesek.

4. Könnyebben hízunk, de van megoldás

A menstruáció kimaradásával és ritkulásával sokat csökken a nők energiaigénye. Ezáltal sokkal kevesebb energiát kell bevinnünk. Az aktív izomzat is könnyebben alakul át zsírszövetté ebben az időszakban. Ennek a hátterében is a változókor áll. Az izmok is nagyon sok energiát fogyasztanak, ezért ez az átalakulás is jelentős. 

Ezért aki nem szeretne hízni ebben az időszakban, étkezzen egészségesebben és mozogjon többet. 

5. A libidócsökkenés nem a hormonok miatt van

Valójában a libidó nem az ösztrogénnel függ össze, hanem a tesztoszteronnal. A változókorban lévő nők esetében pedig az ösztrogén az a hormon, amely csökkenni kezd a szervezetben. Éppen ezért a libidócsökkenés hátterében nem a változókor hormonjai állnak. Sokkal inkább lelki okok, melyek összefügghetnek ezzel az időszakkal.

(Szponzorált tartalom)