keresés menü

Ökotudatos játékok szerepe

A fenntarthatóság jegyében szeretnénk pár szót szólni azokról a játékokról, amelyek tudatos vásárlóként érinthetnek bennünket. Ha te is hiszed, hogy a környezet védelme alapvető kötelességünk, és ezt az elvet szeretnéd átadni a gyerekednek, ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, ha újratölthető elemeket használsz, jó példával jársz előtte.

A következő néhány sorban szeretnénk néhány tippet adni arra vonatkozóan is, hogy milyen szempontokra érdemes figyelni akkor, amikor a legkisebb ökolábnyomot hagyva játékot választasz.

Minden az alapanyagon múlik

A játékok nagy részét a gyerekek hamar megunják vagy kinövik, így amikor játékot választasz, gondolj arra, hogy viszonylag rövid időn belül, ha már nem használjátok, feleslegessé válhat.

Azért, hogy ilyenkor ne a környezetet terheljük vele, olyan játékokat kell választani, amelyek vagy lebomlóak, vagy olyan minőségi alapanyagból készültek, amelyet tartóssága miatt könnyen továbbadhatsz.

A fajátékok például tökéletesen illenek mindkét csoportba. Rendkívül tartósak, hiszen könnyen javíthatók, de ha egy kicsit megkopnak a használat során, akár újra is lehet festeni őket. Manapság már nincs olyan játék, amely ne létezne fából készült verzióban is. A vágható tortától kezdve a betonkeverőn át az orvosi táskáig rengeteg mindent megtalálsz.

Az újrahasznosított játékok szintén a környezet megóvására tanítanak. PET palackból készült plüssboci vagy malacka lehet a gyermekünk kedvenc ÖKO barátja. Az állatkák minden egyes porcikája, a töltelék és még a szemük is újrahasznosított anyagból készül, és természetesen mosógépben ECO programmal is moshatók.

Játékos környezetvédelem

A példamutatás ugyan a legjobb tanítási módszer már évezredek óta, ám miért ne vonnánk be a környezetvédelmet a játékba is?

Az oktatójátékok segítségével sorozatokat alkothatunk az újrahasznosítás lépéseiről. A folyamat így könnyen rögzül a gyermekben.

Memóriajátékok segítik a veszélyeztetett állatok megismerését, hiszen a környezetünk védelme róluk is szól. A kicsik pedig érdeklődve figyelik a különleges állatokat.

De a víz témakörében kirakózhatunk is, vagy a szelektív hulladékgyűjtésről is tanulhatunk mágneses golyóvezető segítségével.

Amellett, hogy a környezettudatos nevelésben segítenek, ezek a játékok a különböző képességeket is fejleszthetik.

Műanyagmentes homokozás

A jó idő közeledtével valószínű, hogy egy gyermeket sem lehet majd távoltartani – és persze miért is akarnánk? – a homokozótól. A homokozás a finommotorikán túl egyéb más képességeket is fejleszt, az egyik leghasznosabb játékok egyike.

Ugyan itt a műanyag tűnik a leginkább praktikus választásnak, érdemes egy kicsit jobban körülnézni. Szerencsére léteznek már lebomló anyagból készült termékek. A locsolókanna, a kisautó, a vödör és a lapát egyike sem hiányozhat az önfeledt játékból.

(Szponzorált tartalom)