keresés menü

Ne várd meg, hogy elviselhetetlen legyen! Ezért menj időben fogorvoshoz

A fogfájás igen kellemetlen érzés, amit azonban sokan igyekeznek figyelmen kívül hagyni a fogorvostól való félelmük miatt. A kínzó fájdalom miatt gyakran aludni sem tudunk, és megnehezítheti az egész napunkat. Ilyenkor az evés és ivás is nehezünkre esik, még akkor is, ha épp az enyhülést hozó fájdalomcsillapítóért nyúlunk. A megoldás azonban a legtöbb esetben egyszerű. Ideje felkeresnünk a fogorvost!

Cikkünkben kitérünk a fogfájás okaira és a fájdalom különböző formáira, valamint adunk néhány tippet annak érdekében is, hogy elkerüld a komoly beavatkozásokat.

Mi állhat gyakran a fogfájás hátterében?

A fogfájás hátterében számos ok állhat, ezért sokat segíthetünk magunkon, ha már a fogorvosi vizit előtt sikerül megállapítanunk, hogy milyen típusú fájdalomról van szó, illetve hol jelentkezik pontosan. A hirtelen fellépő, rövid ideig érezhető, visszatérő fájdalmat például okozhatja egy kiesett tömés vagy egy lyukas fog is. Ha a fájdalom harapásra jelentkezik és az állkapocs ellazításával, vagyis a rágóerő enyhülésével erősödik, akár egy törött vagy megrepedt fog is állhat a hátterében.

A legjobb, ha már a fájdalom jelentkezése előtt, rendszeres szűrővizsgálat alkalmával kiderül a probléma és megtörténhet a kezelés. Nem kell azonban rögtön a legrosszabbra gondolni, ha fáj a fogunk. Gyakran ugyanis a rutin beavatkozásnak számító gyökérkezelés vagy egy egyszerű tömés, illetve a megfelelő szájhigiéniai termékek használata is megoldást jelenthet.

Miért menj időben fogorvoshoz?

Nem csak a baj szűnik meg, de spórolhatsz is

Minél hamarabb fordulsz ugyanis szakemberhez, annál valószínűbb, hogy egy egyszerűbb, fájdalommentesebb és olcsóbb beavatkozásra lesz szükséged. Egy átlagos fogtömés pedig még mindig jóval olcsóbb, mint az akár több alkalmat is igénylő gyökérkezelés.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megspórolhatod a fájdalomcsillapítók árát is, amik csak a tünetet enyhítik pillanatnyilag, de nem oldják meg a probléma okát. Használatuk így gyakran nem más, mint pénzkidobás, hiszen a fogorvosi látogatást sajnos nem helyettesíti.

Kiderülhet, hogy egy lyukas fognál több van a háttérben

Laikusként gyakran nem érzünk mást, csak a kellemetlen fogfájást. Ennek hátterében azonban egy sor kiváltó ok állhat a fogszuvasodástól kezdve az ínyproblémákon keresztül az egészen komoly gyulladásokig, amiket már szájsebészeti úton kell kezelni. Minél hamarabb fogorvoshoz fordulunk, annál hamarabb születhet meg a pontos diagnózis és szűnhetnek meg problémáink.

Mikor fordulj szakemberhez?

Az alábbi esetekben mindenképp érdemes meglátogatni a fogorvost:

  • Hirtelen fellépő, rövid vagy néhány percig tartó fájdalom esetén, ami gyakran visszatérő problémát okoz.
  • Rendszeresen visszatérő, éles fájdalmat tapasztalunk, ami a fogunk egy pontján összpontosul.
  • Fogaink érzékenyek a hidegre, melegre és édesre, továbbá a levegővételre is. Ekkor ugyanis jó eséllyel érintett a fog mélyebb rétege, ahol az idegvégződések találhatóak.
  • A fájdalom harapáskor jelentkezik és a rágóerő enyhülésével erősödik.
  • Rendszeres fogínyvérzés esetén. A problémát okozhatja a nem megfelelő fogkefe vagy a rossz minőségű fogselyem használata is, ezért minden esetben érdemes konzultálni a fogorvossal.
  • Feszítő, tompa vagy lüktető fájdalmat érzünk, ami kisugározhat akár az egész állkapocs területére. Gyakran ezek a tünetek jelzik a bölcsességfog begyulladását, ami azonnali orvosi figyelmet igényel.

Ha szeretnéd megelőzni a gyökérkezelést, soha nem a fogorvos kerülése a legjobb megoldás. Panaszaiddal minél hamarabb érdemes tehát felkeresni a megfelelő szakembert, mivel egy időben elkapott fogszuvasodás vagy egyéb fennálló baj kezelésével további fájdalmas és költséges problémákat kerülhetsz el.

(Szponzorált tartalom)