keresés menü

Ne feledd: nem vagy egyedül!

Amikor az életünk megfeneklik, kisiklik, amikor nehézségekkel kell szembenézni, akkor mindenki hajlamos azt hinni, hogy ez csak vele történhet meg! Persze a legtöbben nem állnak itt meg, és tovább ostorozzák magukat: mindenki más boldog, csak én vagyok sikertelen és boldogtalan, mindenki másnak könnyebb, nekem jut mindig a nehezebb.

Ha ehhez még hozzájön az is, hogy gondunkkal nem merünk vagy esetleg nincs lehetőségünk szakembert felkeresni, akkor bizony még a legegyszerűbbnek tűnő baj is súlyosbodhat. Ne ijedj meg, még ilyen esetekben is van mit tenni!

Mire jó az önsegítő csoport?

Biztosan megvan mindenkinek a filmekből az a jelenet, amikor a főszereplő belép egy terembe, ahol az emberek körbeülnek, majd egyesével, akár név nélkül is elmesélik a saját történetüket – legyen szó akár családon belüli erőszakról, akár problémás szülő-gyerek kapcsolatról, akár szenvedélybetegségekről. A videopszichologus.hu szakemberei természetesen más jellegű segítséget nyújtanak, de ha valamiért nem mered vagy tudod igénybe venni a szolgáltatásukat, akkor sem kell lemondanod a segítségről, ugyanis az önsegítő csoportok kitűnő áthidaló megoldást jelenthetnek.

Ami a csoportot összeköti, az nem más, mint a közös probléma, így aztán ez erősíti a tudatot, hogy senki sincs egyedül, van kiút. A valahová való tartozás élményén túl nagy segítség lehet az is, hogy tapasztalatokat tudnak a résztvevők cserélni, vagyis könnyen kaphatsz olyantól tippet, tanácsot, aki már előrébb tart a gyógyulási folyamatban, ezáltal sokkal jobban kitárul a világod, és lehet, hogy olyan aspektust vagy megoldást veszel észre, amire korábban még sohasem gondoltál.

Fontosak a szabályok!

Bár alapvetően ez egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelyet csak ritkán kísér szakember, a szabályok lefektetése itt is rendkívüli jelentőséggel bír.

Meg kell szabni, hogy milyen rendszerességgel, mikor és hol találkoztok. Utóbbi esetében fontos eldönteni, hogy kizárólag online találkozók lesznek, vagy esetleg személyesen is összegyűltök. Ha az utóbbi mellett döntötök, akkor jó eséllyel számolnotok kell majd terembérleti díjjal, egyébiránt viszont ingyenes az összes önsegítő csoport.

Nem szégyen!

Bár amikor benne vagy a sűrűjében, biztosan te magad is hajlamos vagy azt gondolni, hogy te küzdesz azzal a problémával egyedül, ez azért koránt sincs így. Persze mindenkinek a saját terhe a legnehezebb, de fontos felismerni, hogy van segítség. Mindig van, csak keresni-kutatni kell, aztán meg élni vele – akár az önsegítő csoportok formájában.

Akár szakember mellett is járhatsz!

Bár azt hangsúlyoztuk, hogy ha nem mersz vagy nem engedheted meg magadnak azt, hogy pszichológushoz járj, fontos kiemelni, hogy az önsegítő csoportban akkor is részt vehetsz, ha amúgy rendesen jársz terápiára, ugyanakkor azt tanácsoljuk, hogy ezt mindenképpen oszd meg a téged kezelő szakemberrel!

Ne hagyd hát, hogy maga alá gyűrjön a gond, a közösség erejét használva segítsétek egymást talpra!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥