keresés menü

Napelemek működtetése szigetüzemben

Tudtad, hogy ma már nem csak a házunk tetejére szerelhetünk fel napelemeket? Létezik egy olyan módszer is amikor úgynevezett szigetüzemben telepítjük ezeket a berendezéseket, és így nyerjük ki a nap energiáit. Mai cikkünkkel értékes információkat szerezhetsz a témában!

Az összeállítás lényege

A szigetben összeállított rendszer azon az elven működik, hogy a segítségével fel tudjuk használni a nap által megtermelt energiát, vagy el is tudjuk raktározni azt akkumulátorok segítségével. Ennek köszönhetően nem muszáj azonnal igénybe venni ezeket az energiaforrásokat, hanem elrakhatjuk tartalékba későbbre is. 

Te is gondolkodsz egy ilyen energiatermelő kollekció létrehozásában? Nézz szét a vilagitasok.hu szigetüzemre tervezett napelemrendszer kínálatában, ahol biztosan megtalálod a számodra ideális darabokat! 

Ahhoz, hogy elkezdjük összeállítani a rendszert, először is azt kell megvizsgálnunk, hogy mekkora az a teljesítmény, amit egy időben üzemeltetni kívánunk. Ennek kiszámítása azonban nem a legegyszerűbb művelet. Az előbb említett adathoz tehát nem úgy jutunk hozzá, hogy szimplán összeadjuk a fogyasztók teljesítményét. 

Ha szigetüzemű napelem működtetésben gondolkodunk, akkor szükségünk lesz némi türelemre és kompromisszumkészségre. Hiszen lesznek olyan időszakok amikor nem süt annyit a nap, és ekkor sem szabad pánikba esnünk.

Hogyan határozzuk meg a tárolni kívánt enerigamennyiséget?

Bármennyi is legyen a válasz erre a kérdésre, mindenféleképpen célszerű olyan invertert választani amely rendelkezik hálózati akkumulátortöltővel. Hiszen így fogjuk tudni leginkább kihasználni az összeállított rendszert. 

Az energia tárolása egy elég költséges mutatvány, így minden esetben jól gondoljuk át ezt a szempontot. Ha nem fogyasztunk sokat, akkor elegendő lehet akár a 100 Ah-s akkumulátor is. Ez azért is előnyös, hiszen sokkal kisebb büdzséből beszerezhető, mint a nagyobb változatok.

De ha például klímával való fűtésben is gondolkodunk, akkor már érdemes lesz megtekinteni a 200 Ah-s darabokat. Hiszen ezek fogják tudni biztosítani azt, hogy télen is kellő mennyiségű energia álljon rendelkezésre. 

Természetesen mindezek mellett a szükséges napelemek számát is ki kell kalkulálni. Ehhez először is a fogyasztásunkat kell felmérni, illetve azt is szükséges kiszámolni, hogy mennyi energiát szeretnénk elraktározni télre. Így ha elvégezzük ezen matematikai műveleteket, akkor biztosan megkapjuk a jó eredményt.

A napelemek elhelyezése

Amennyiben nagy kerttel rendelkezel és szeretnéd mindig az ideális irányba forgatni a napelemeidet, akkor jó ötlet lehet a földön történő elhelyezés. Ezzel a módszerrel ugyanis a bővítés is egyszerűbb lesz, hiszen nem kell felmenni hozzá a ház tetejére.

Ezenfelül persze még számos sarkalatos pontja lehet a napelem-telepítésnek, így mindenképpen járj utána te magad is, és kérdezd ki szakemberek véleményét! Reméljük, hogy tudtunk adni pár támpontot a kezdéshez, és sikeresen el tudsz indulni a zöld energia felé vezető úton!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥