keresés menü

Műtárgyszállítás professzionálisan

A festmények, szobrok és műtárgyak olyan különleges – és nem mellesleg – nagy értékű tárgyak, amelyeket mindenki szeret megcsodálni. Előfordul azonban, hogy egy múzeum vagy magángyűjtő kérésére át kell szállítani őket egy másik kiállításra, egy aukcióra vagy új tulajdonosukhoz.

A Visszuk.hu munkatársait kérdeztük, hogyan lehet biztonságosan mozgatni több tíz vagy akár százmilliót érő műkincseket.

Tapasztalat és rutin

A nagy értékű műtárgyak szállítása hatalmas felelősséggel jár, éppen ezért a költöztetés óriási tapasztalatot és rutint igényel. Ugyan vannak restaurátorok – a műtárgyak felújítását végző szakemberek -, azonban a sérülés lehetőségét teljes mértékben ki kell zárni. Ennek ellenére ezeket a megbízásokat ilyenkor mindig biztosító általi, egyedi biztosítással kell ellátni. A biztonság és a nyomon követhetőség miatt a teherautók műholdas nyomkövető rendszerrel és belső raktérkamerával vannak ellátva, így akár online is követni lehet az autók aktuális helyzetét.

A különösen nagy, többszáz vagy akár milliárdos értékű műgyűjtemények indokolttá teszik a biztonsági szolgálat jelenlétét is.

Hogy zajlik egy műtárgy szállítása?

Az első és legfontosabb, hogy egyedi, extra biztonságos csomagolás készüljön a tárgy védelmének érdekében. Ezek egy asztalos szakember segítségével készülnek el úgy, hogy többfajta csomagolóanyag több rétegben beleférjen a ládába. Ha különösen értékes tárgyról van szó, olyan doboz készül, ami még egy nagy erejű – például egy kamionnal történő – ütközés során is megvédi a műtárgyat. 

Fontos szempontok

Minden komolyabb szállítmánynál vannak szempontok, amik figyelembevételével lehet csak biztonságosan megkezdeni a munkát. 

  • Időjárás: Az egyik ilyen szempont az időjárás. Ha vihar, jégeső vagy fagyás várható, a szállítás másik időpontra kerül át, a kockázatok elkerülése miatt.
  • Forgalom: A szállítás időpontját a forgalom nagysága szerint érdemes kiválasztani a kockázatok és a lehetséges balesetek elkerülése miatt. Ebből az okból kifolyólag például a nyári szabadságolós időszakok nem megfelelőek. 
  • Páratartalom: Ha magas a páratartalom a levegőben, egyes műtárgyakat erre a célra megfelelő technikával kell becsomagolni.
  • Köd: A nem megfelelő látási viszonyok, így köd esetén is sokkal nagyobb a balesetveszély, így ilyenkor a szállítás elhalasztásra kerül.
  • Hőmérséklet: Ez a “probléma” könnyen orvosolható, hőmérsékletre érzékeny tárgy szállítása esetén fűthető vagy hűthető teherautó alkalmazásával. 

Ha Te is profi csapatra bíznád régi, antik bútoraid vagy értékeid, kérj személyre szabott árajánlatot a Visszuk.hu munkatársaitól, hogy a költözést mielőbb letudhasd, egyszerűen és biztonságosan.

(Szponzorált tartalom)