keresés menü

Mit tegyek, ha élősködők támadták meg a kutyámat?

Egy kutya gondozása meglehetősen összetett feladat: hiszen tanítani kell, törődni vele, gondoskodni a jóllétéről, rendszeresen elvinni az állatorvoshoz… és akkor még nem ejtettünk szót az élősködők elleni védekezésről. Hisz bundás kedvenceinkre számtalan apró, ám annál veszélyesebb parazita leselkedik, ha pedig a gazdi nem elég figyelmes, akkor annak komoly következményei lehetnek.

Alattomos kis bestiák

Bolha, kullancs, lepkeszúnyog… apró kis élőlények ugyan, ám a méretüket meghazudtoló mértékben tudnak kellemetlenséget okozni négylábú barátainknak. A viszketés és a bőrproblémák pedig még csak a jéghegy csúcsát jelentik – ezek az élősködők ugyanis olyan súlyos betegségeket is terjesztenek, melyek akár végzetesek is lehetnek az állat számára.

Sajnos kiirtani nemigen lehet őket a Föld színéről, ráadásul a paraziták is egyre ellenállóbbak; az enyhébb teleket például minden gond nélkül túlélik, így tavasszal még intenzívebben támadhatnak. Ezért nincs más megoldás, mint a védekezés, vagyis meggátolni azt, hogy prédaként tekintsenek a kutyusodra.

Mivel védekezhetsz ellenük?

Régebben a bolhanyakörv volt a legelterjedtebb módszer. A “működése” egyszerű: a vegyszerekkel átitatott nyakörvet csak az állat nyakára kell helyezni, és a belőle felszabaduló hatóanyag szőrön és a bőrön keresztül szétterjed a kutya teljes testén. A szer pedig távol tartja az élősködőket.

Mégis, sok gazdi nem igazán szíveli, hiszen a nyakörv kellemetlen szagú, a kutyát bosszanthatja a viselése, és egy óvatlan pillanatban beleakadhat valamibe, ami akár fulladást is okozhat, ha a gazdi nem veszi észre időben. 

A másik módszer a rendszeres fürdetés bolhairtó samponnal, ám ez hiába távolítja el az élősködőket, az újabb példányok a pancsolás után ismét támadnak. Sok kutya ráadásul cseppet sem rajong a fürdésért.

Ennél azonban sokkal egyszerűbb és modernebb megoldás az Advantix spot-on, ami kapható a Kutyakajas.hu Webáruházban is. Tulajdonképpen egy cseppeket tartalmazó kis ampulláról van szó, amiből az oldatot a kutya lapockái között, a bőrére kell cseppenteni – és ennyi az egész! A szer a kutya teljes testén kifejti hatását, repellens hatásának köszönhetően pedig elriasztja az élősködőket, amelyeknek eszük ágában sem lesz kedvenced vérét megcsapolni. 


Csupán arra kell figyelned, hogy pár hetente megismételd a kezelést, így kutyusod egész évben védett lesz a parazitákkal szemben.

Miért ennyire fontos a védekezés?

Bár a bolha, kullancs és a szúnyog csípése kellemetlen viszketéssel jár, mégsem ez jelenti a legnagyobb veszélyt. A kullancsok például babéziózist és Lyme-kórt terjesztenek, emellett egy sor olyan más betegséget, amelyek akár a gazdira is átterjedhetnek!

A bolhák súlyos bőrbetegségeket, illetve férgességet okozhatnak, a szúnyogok pedig egy rettegett, kutyákat támadó kór, a szívférgesség hordozói. Ideje tehát odafigyelni a megelőzésre!

(Szponzorált tartalom)

Tűz tartalom 🔥